Nordea rekylerar upp på börsen

Såväl Nordea som Kambi klättrar på börsen efter gårdagens fall.

Stockholmsbörsen inledde tisdagen på lägre nivå i kölvattnet av att Kina presenterat ett lägre BNP-tillväxtmål för 2019 och aviserat skattesänkningar. Verkstadsaktier gick överlag svagt medan Nordea återhämtade sig efter måndagens penningtvättsrelaterade kursfall. Kursutvecklingen i omvärlden var något oregelbunden.

Klockan 09.30 hade OMXS30 sjunkit 0,3 procent till 1.583. Aktier för 1,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen.

I verkstadssektorn sjönk Alfa Laval, Sandvik, Hexagon och SKF omkring 1 procent vardera.

Nordea återhämtade sig 1,1 procent och var återigen överlägset mest handlad i spåren av måndagens penningtvättsuppgifter som fick aktien att stänga 3,5 procent ned. Enligt banken innehöll måndagens uppgifter i den finländska tv-kanalen Yle och den danska tidningen Berlingske om misstänkt penningtvätt inte några nya uppgifter.

Näst mest omsatt var sektorkollegan Swedbank som lyfte 0,6 procent efter att också ha sjunkit något under måndagen.

Volvo backade 0,9 procent. Order på tunga lastbilar i Nordamerika sjönk med 58 procent till 16.900 stycken i februari, enligt data från branschorganisationen ACT. Utfallet var dock högre än ACT:s säsongsmässiga indikerade prognos om 14.700 enheter, noterar Morgan Stanley.

Utanför OMXS30 sjönk Ratos med 4,9 procent och solenergiföretaget Azelio med 5,6 procent.

Kambi återhämtade sig 2,8 procent från måndagens ras på 20 procent som kom efter att bolagets brittiska storkund 888 köpt konkurrenten Bet Bright och därmed får tillgång till Bet Brights sportbokstjänst. Kepler Cheuvreux har sänkt sina ebitda-estimat för Kambi.

Vårdutvecklaren Brighter har beslutat om att genomföra en riktad nyemission om upp till 20 miljoner kronor. Aktien avancerade 10 procent. I torsdags blev det känt att Brighters aktie kommer att observationsnoteras på First North då Nasdaq ansåg att bolaget inte uppfyllde kravet om rörelsekapital.

Respiratorius lyfte 19 procent på Spotlight efter att ha meddelat att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar att bolaget genomför en fas 3-studie som nästa steg i den kliniska utvecklingen av VAL001.

Cortus Energy fortsatte upp med 14 procent efter måndagens uppgång på 39 procent.

First North-listade energibolaget Climeon sjönk tillbaka 5 procent efter måndagens rusning på 38 procent.

Addtech pressades 2,5 procent sedan Carnegie inlett bevakning med rekommendationen sälj.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.