Nordea ser elektrisk inflation i korten

Temat för inflationen är utan tvekan elpriserna, skriver Nordea, som tror att inflationen kommer att överstiga Riksbankens prognoser.
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: TT

De stigande elpriserna har redan lyft inflationen till den högsta nivån på decennier. På tisdag den 14 december kommer siffrorna för novemberinflationen, och Nordea tror att priserna kommer att stiga förbi Riksbankens prognos. Detta mycket på grund av stigande frågan på el, ogynnsamma väderförhållanden och stigande elpriser på andra ställen i Europa. Denna effekt väntas bli än mer kännbar i december.

Enligt Nordeas prognos väntas inflationstakten enligt KPIF stiga till 3,6% i november, den högsta nivån sedan 1993. För december ligger den preliminära prognosen på 3,5%.

”När det kommer till Riksbanken kommer den stigande inflationen i närtid vara ett test för policymakarna på Brunkebergstorg, och stärker vår syn på att banken kommer att minska balansräkningen under den senare delen av 2022”. Det skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson och analytiker Ludvig Cedemar i ett makrobrev.

SEB: Varningstecken – dyra elpriser kan ge inflation på över 4% i vinter

Efter vintern kan de höga elpriserna ge med sig och fraktkostnaderna normaliseras, skriver de. Det kan leda till en betydligt lägre inflation under nästa år. Det mesta tyder således på att Riksbanken nog kommer att justera räntebanan uppåt under kommande rapporter, men att en räntehöjning fortfarande är långt borta och inte på horisonten under 2022 eller 2023. Det går dock inte att utesluta en hög och beständig inflation, inflikar banken, och i ett sådant scenario kan Riksbanken höja räntan redan i slutet av nästa år.