SEB: Varningstecken – dyra elpriser kan ge inflation på över 4% i vinter

Sverige upplevde rekordhöga elpriser under måndagen. Det är ett "varningstecken" inför vintern - KPIF-inflationen kan bli runt 4% eller högre i vinter, skriver SEB-ekonomen Elisabet Kopelman i ett marknadsbrev.
Elpriser, inflation
Höga elpriser kan driva inflationen i vinter, varnar SEB. Foto: Fredrik Sandberg / TT och Henrik Montgomery/TT

Svenska elpriser var en snackis under måndagen. Sveriges Radio rapporterade bland annat att priset väntades nå nya toppar under eftermiddagen med 3,7 kronor per kilowattimme i norra Sverige och över 4,3 kronor per kilowattimme i de södra delarna av landet.

Under tisdagsmorgonen tog SEB upp höga elpriser i ett marknadsbrev och skrev att de rekordhöga priserna är en uppåtrisk för den svenska inflationen. Ekonomen Elisabeth tog upp att gårdagens priser var de högsta sedan Sverige sedan fick en ny indelning 2011.

”Att priserna redan vid dessa temperaturer drar iväg är ett varningstecken inför vintern och står sig dessa nivåer ser vi en uppåtrisk för KPIF-inflationen på 0,5–1,0 procentenhet under vintern jämfört med nuvarande prognos, till en inflationstakt på eller något över 4%”, skrev hon.

HÖGA ELPRISER KAN PRESSA RIKSBANKEN

Hon skrev också:

”Marknaden har dragit ned förväntningarna på höjningar från Riksbanken efter räntebeskedet i torsdags samt senaste nedgången i riskaptiten, men höga elpriser kan ge ny press uppåt igen.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets