Nordea: Ta höjd för att det kan bli riktigt besvärligt

"Inflationen fortsätter upp och trots en historiskt stor räntehöjning från Riksbanken kommer det mer. Redan i november är det dags igen och det är klokt att ta höjd för räntehöjningar på åtminstone 0,75 procentenheter till", skriver Nordea i sin Boränteprognos.
Nordea: Ta höjd för att det kan bli riktigt besvärligt - winsth nordea
Annika Winsth, chefekonom Nordea. Foto: Tomas Oneborg / SvD/TT och Jessica Gow TT

Även om Riksbanken har signalerat ytterligare räntehöjningar på minst 0,75 procentenheter går det inte att vara helt säker kring detta, menar Nordea. Risken finns att räntan höjs mer än så eftersom inflationen kan ligga fortsatt över målet i början av nästa år till följd av energiomställningen, skriver banken i sin prognos.

”Risken om banken fortsätter att höja är att de knuffar in svensk ekonomi, arbetsmarknad och bostadsmarknad i en djupare nedgång”, menar Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Mot bakgrund av ovan nämnda riskscenario skriver Nordea att hushåll med små marginaler bör ta höjd för att det kan bli riktigt besvärligt:

”Mycket talar för att den rörliga räntan stiger över dagens bundna räntor, vilket gör att det kan vara attraktivt att binda räntan även om vinsten inte blir så stor. Tryggheten i att veta sina kostnader kan vara värt en del när kasten är stora och priset på pengar stiger snabbt”.

Nordea har idag höjt sina bolåneräntor, vilket flera andra storbanker också gjort de senaste dagarna. Listpriset för bankens tremånadersränta har höjts med 0,4 procentenheter till 4,29%. 1-årsräntan höjs med 0,3 procentenheter till 4,49% och de flesta övriga bindningstider ökar med 0,2 procentenheter.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.