Nordic Capital tar in 100 miljarder kronor till ny jättefond

Nordic Capital reser 9 miljarder euro, motsvarande 100 miljarder kronor, till Fond XI som är den största fond riskkapitalbolaget rest hittills. Den blir en av Europas största nya riskkapitalfonder, enligt bolaget.
Nordic Capital tar in 100 miljarder kronor till ny jättefond - KLAS TIKKANEN
Klas Tikkanen, COO på Nordic Capital Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Nordic Capital har jobbat i nio månader med att dra in kapital till fonden. Mest kapital kommer från Nordamerika som står för en tredjedel av kapitalet. Största investerarkategori är offentliga och privata pensionsfonder.

”Vi räknar med att fonden kommer att genomföra 15-20 investeringar. Det betyder cirka 5 miljarder kronor per investering i genomsnitt. Vi har ett ganska brett mandat från våra investerare men huvudsektorerna kommer fortsätta vara hälso- och sjukvård, teknik för betalningslösningar och övriga finansiella tjänster samt industri- och företagstjänster”, säger Kristoffer Melinder, Managing Partner på Nordic Capital, till Di.

Nästan alla investerare som deltog i kapitalresningen för Fond X har även investerat i Fond XI. Även nyckelpersoner på Nordic Capital har ökat sina investeringar i fonden.

”Fond XI har redan gjort tre investeringar i väldigt fina företag tillsammans med bolagens ledningsgrupper. Alla tre passar perfekt i Nordic Capitals strategi eftersom företagen verkar inom segment som vi bedömer kommer att växa betydligt”, säger Melinder.

Fond XI kommer att investera i Nordic Capitals befintliga huvudsektorer hälso- och sjukvård, teknologi och betalningar samt finansiella tjänster.

Affärsvärlden skrev om en förestående fondstängning i början av oktober.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets