Nordnet: Investor och SBB mest köpta aktierna i sommar

Stockholmsbörsen har visat positiv utveckling under sommarmånaderna. Och kunderna på Nordnet har "återfått modet" på börsen. SBB, Investor och Castellum är exempel på aktier som kunderna köpt på sig.
SPAC-bolag och Frida Bratt
Investor, SBB och Castellum är sommarens mest nettoköpta aktier på Nordnet.

Stockholmsbörsen har bjudit på uppgång under sommaren. Det breda indexet, OMXSPI, har sedan botten i juli stigit med närmare 10%. Samtidigt som storbolagsindexet, OMXS30, visat en uppgång om strax över 8%.

Det muntra humöret verkar även ha smittat av sig på Nordnets kunder.

”På börsen återfick spararna modet. Under rallyt har spararna både hakat på vissa kursvinnare och köpt i några kurskollapser”, skriver Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, i ett blogginlägg.

Speciellt lockade var spararna av aktier som Investor, SBB, Castellum, Nibe och SSAB. Dessa aktier var nämligen sparplattformens mest nettoköpta under sommarmånaderna.

FÖRTROENDE FÖR SBB

Fastighetsbolaget SBB har haft det motigt på börsen i år. Aktien har rasat 72% sedan årsskiftet och 30% under de tre senaste månaderna. Däremot verkar Nordnets sparare fortsatt ha förtroende för Ilija Batljan. SBB-aktien är nämligen den mest nettoköpta aktien bland kunderna efter Investor.

”SBB fortsätter att köpas friskt. Antalet aktieägare har ökat med 19% på tre månader, medan aktien har fortsatt falla. Spararna har fullt förtroende för att Ilija Batljan ska få bolaget på fötter igen, och man låter sig inte påverkas av det faktum att SBB genomgår något av en förtroendekris bland institutionella investerare”, skriver Frida Bratt.

Ett annat bottenfiske spararna satsar på är teknikbolaget Sinch, som rasat med -79% under 2022.

”Sinch hade ett minst sagt tufft juli, med bland annat vinstvarning och vd-byte. Men här tror spararna att bolaget kommer att rida ut stormen, och aktien har nettoköpts under sommaren samtidigt som antal ägare har ökat med 9 procent”, skriver Frida Bratt.

SOMMARENS MEST NETTOKÖPTA AKTIER

Bolag Nya ägare under sommaren
Investor 5%
SBB 19%
Castellum 7%
Nibe 5%
Ssab 7%
Sinch 9%
Volvo 2%
Kinnevik 0%
Swedbank 3%
Orrön Energy 40%
Källa: Nordnet
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.