Nordnet överklagar Finansinspektionens sanktionsbeslut: ”Beloppet är alldeles för högt”

Finansinspektionen, FI, tilldelade i maj nätmäklaren Nordnet en anmärkning samt 100 miljoner kronor i sanktionsavgift för brister i sin tjänst för intradagsblankning. Nordnet har nu överklagat beslutet.
Lars-Åke Norling, VD för Nordnet. F
Lars-Åke Norling, VD för Nordnet. Foto: Nordnet

Det var i mitten av mars 2021 som FI startade en utredning kring Nordnets interna rutiner och processer kring intradagsblankning. Detta på grund av de intradagsblankningstransaktioner som gjordes av Nordnets kunder i bolaget Moment Group den 19 februari 2021. Utredningen visade, enligt FI, att Nordnet genom sin tjänst för intradagsblankning erbjudit en mindre del av kunderna ett större utbud av blankningsbara aktier än vad banken gjort i sina övriga blankningstjänster.

Intradagsblankningen har erbjudits till de mest aktiva kunderna eller kunder som har haft ett större kapital att placera. Nätmäklaren har inte kontrollerat att det funnits tillräckligt med aktier tillgängliga innan kunderna har tillåtits att blanka aktier, vilket gjort att det funnits stor risk för att kunderna har blankat aktier utan täckning, så kallad nakenblankning, vilket är förbjudet. Enligt FI fanns det redan 2018 brister kring Nordnets rutiner i frågan.

”Nordnet har erbjudit en bristfällig tjänst som riskerat att medverka till brister och problem på värdepappersmarknaden. Det är särskilt anmärkningsvärt att banken tidigare har lyft bristerna med tjänsten utan att ha vidtagit nödvändiga åtgärder. Den typen av agerande riskerar att skada förtroende för en välfungerad marknad”, kommenterade FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman.

I ett uttalande skriver Nordnet nu att man överklagar den del som rör sanktionsbeloppet. De anser dock inte att det är orimligt att Finansinspektionen har gjort en utredning kring den aktuella händelsen. Istället har de själva konstaterat att det har funnits brister, och detta har anmälts fill FI.

”Vår uppfattning är att sanktionsbeloppet är alldeles för högt, och vi vill därför att en domstol bedömer riktigheten i det beslut som Finansinspektionen har fattat. Som vi ser det finns det ett antal omständigheter som talar för en lägre sanktionsavgift. För det första anser vi inte att beloppet står i proportion till allvarlighetsgraden i den inträffade händelsen. Vi har haft en enda konstaterad incident av så kallad nakenblankning, och ingen kund har drabbats av någon ekonomisk skada”, säger Lars-Åke Norling, VD på Nordnet, och fortsätter:

”Vi tycker också att beloppet är för högt i relation till sanktionsavgifter som har delats ut av Finansinspektionen till andra banker. Vidare har vi själva rapporterat den händelse som beslutet avser till Finansinspektionen, åtgärdat bristen i samband med rapporteringen, och aktivt samarbetat med myndigheten genom hela ärendets gång. Det har inte funnits något uppsåtligt handlade eller försök att dölja några omständigheter från vår sida. Slutligen ifrågasätter vi Finansinspektionens tolkning av regelverket kring blankning, och vill ha domstolens bedömning på om det är tillämpligt på det sätt som anges i deras beslut.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG