Nordnet ser ökat sug efter utländska aktier

Suget efter aktier noterade på andra börser har ökat i år, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt.
Nordnets Frida Bratt. Foto: Vidar Ruud/TT, Nordnet, Emily Felts /TT

Andelen av alla Nordnets svenska kunder som äger minst en utländsk aktie har varit relativt konstant de senaste åren, men i år har något hänt, säger Nordnets Frida Bratt.

Under augusti 2020 är andelen kunder med minst en utländsk aktie 16,7%, jämfört med motsvarande period 1019, då siffran låg på 14,2%. Beräkningen är gjord på hela den svenska kundbasen, och således även de kunder som inte äger just aktier. Följaktligen bör siffran vara ännu högre om man tittar endast på aktieägare.

”Man kan sammanfatta det som att det är bottenfiske i en utbombad flygaktie och rusning till tech-tåget som ligger bakom att intresset för utländska aktier ökat”, säger Frida Bratt.

År Andel kunder med minst en utländsk aktie
201708 13,40%
201808 14,30%
201908 14,20%
202008 16,70%

10 mest nettoköpta utländska aktierna sedan januari 2019:

Norwegian

Microsoft

Apple

Walt Disney

NEL

Tesla

Coca-Cola

Pexip

Danske Bank

Pexip

Den aktie som fått överlägset flest nya ägare de senaste två åren är Norwegian. Sedan augusti 2018 till idag har antalet ägare ökat med 1712%.

Merparten har tillkommit i år när aktiekursen i snarast raderats ut och aktien har under flera månader i rad legat i köptoppen bland Nordnets svenska sparare.

”Det är ett bottenfiske som heter duga, men de som köper aktien vet förhoppningsvis om det och ser köpet för vad det är – en rejält riskfylld chansning”, säger Frida Bratt.

Även den senaste techhajpen är en anledning till att ägandet i utländska aktier ökar.

”Innan pandemin gjorde bland annat streamingkriget att sparare lockades till sektorn, med köp av Disney och AT&T. Tesla har ju lockat under en längre period, medan Microsoft fått ett uppsving under pandemin. Apple har länge legat i popularitetstoppen vad gäller utländska aktier hos svenska sparare”, avslutar Frida Bratt.