Nordnets VD: Miljonärerna amorterar – och investerar i alternativa tillgångsslag

Nordnet redovisar ett starkt andra kvartal och ser ingen större effekt på en vikande konjunktur och minskat sparande bland sina kunder. Men bland PB-kunderna ser banken ett förändrat beteende: "De har investerat i alternativa tillgångsslag som fastigheter och private equity", säger Nordnets VD Lars-Åke Norling till Affärsvärlden.
Lars-Åke Norling, VD Nordnet.
Lars-Åke Norling, VD Nordnet.

Nordnet redovisar intäkter på nära 1,1 mdr kronor under det andra kvartalet, vilket kan jämföras med 727 Mkr motsvarande period förra året. Nätbankens kundbas växte med 9% under det senaste året och under det senaste halvåret har Nordnet tagit in 80 000 nya kunder. Rörelseresultatet landade på 729 Mkr, att jämföra med 301 Mkr Q2 förra året.

”Jag är nöjd med kvartalet. Vi ser tydligt att vi gynnas av att ha verksamhet i fyra marknader. Vi är väldiversifierade mellan aktiehandel, fondhandel och ränteintäkter och vi ser också att affärerna är fortsatt skalbara. Sedan har vi god kostnadskontroll som ledde till ett starkt kvartalsresultat”, säger VD Lars-Åke Norling.

Förändring för private banking

Nordnets räntenetto ökade medan intäkterna för aktiehandel var lägre på grund av avvaktande kunder i en osäker makromiljö. Norling poängterar dock att de inte sett några stora förändringar på nettosparandet för retail-segmentet.

”Externa studier har visat att man först drar ner på konsumtion innan man drar ner på sparande. Så vi har inte sett några stora rörelser på sparandet ännu. Sedan får vi se hur konjunktur och annat utvecklas framöver.”

Det har dock skett en förändring inom private banking, berättar han.

”På grund av makroosäkerhet omallokerar de placeringar. De har amorterat mycket på sina bolån och även investerat i alternativa tillgångsslag som fastigheter och private equity”, säger Lars-Åke Norling.

Fortsätta växa i Norden

Nordnet är verksamma i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Banken har inga planer på att så småningom expander till fler marknader.

”Nej vårt fokus är Norden där vi har ungefär 6% marknadsandel idag. Så vi ser att vi har många år av positiv tillväxt. Den nordiska marknaden är stor, ungefär 13 000 miljarder kronor, och dessutom växer den underliggande. Så vårt fokus är att fortsätta växa där.”

”Vi är själva en utmanare”

Senaste åren har det poppat upp flera konkurrenter till nätbankerna. Levler är ett exempel, med Joakim Bornold i spetsen som tidigare var sparekonom på Nordnet. Sparplattformen är backad av Söderberg & Partners. SAVR finns också på marknaden. Och i somras meddelade även Avanzas sparekonom Nicklas Andersson att han tillsammans med sju andra kollegor lämnar nätbanken för att gå vidare till Carnegie. Nämnda Bornold tror att Carnegie ska skapa en konkurrerande verksamhet.

Nordnet räds dock inte konkurrensen.

”Vi är ju en utmanare själva på den nordiska sparmarknaden så vi har inget emot att utmanas. Men det är klart att vi aldrig kan luta oss tillbaka utan jobbar stenhårt varje dag på att bli den bästa plattformen för sparande och investeringar. Det handlar om allt från nya features till nya sparprodukter och att vi ska erbjuda en bra kundupplevelse”, säger Lars-Åke Norling.

Framåt ser han stor tillväxt potential på fondmarknaden

”Vad gäller fond och pension har vi lägre marknadsandelar än när det kommer till aktiehandel, så där har vi väldigt stor tillväxtpotential. Fokus ligger på billiga och bra indexfonder och vi kommer att lansera fler fonder här fram över.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från VECKANS FÖRETAG