Norska oljefond-chefen Yngve Slyngstad avgår

Norska oljefondens vd Yngve Slyngstad, avgår. Beskedet ges kort efter att fonden värderades upp till över 10 000 miljarder norska kronor.

Den norska oljefondens vd Yngve Slyngstad aviserade idag när han presenterade fondens resultat för tredje kvartalet att han avgår som vd. Han kommer dock att sitta kvar fram tills en ny vd finns på plats men även då lämnar han inte fonden.

Han flyttar till London för att ansvara för och bygga upp oljefondens satsningar på onoterade investeringar i förnybar energi, något som lanserats i den strategi som gäller för 2020-2022 och som publicerades 8 oktober.

Slyngstad började på fonden 1997 med uppdraget att bygga upp aktieförvaltningen, något som då inte fanns. Han tog över som vd 2008 och kastades ganska direkt rakt ut i finanskrisen.

På frågan när han började att fundera på att lämna vd-jobbet sade han under pressträffen att ”det är något som man börjar göra så fort man fått jobbet.”

Förra veckan passerade fondens dels 10 000 miljarder norska kronor i storlek och den andel som kommit via avkastning på investeringar passerade 5 000 miljarder norska kronor.

– Alla stjärnor stod rätt men egentligen är väl vilken tidpunkt som helst så god som vilken annan, sade han.

Han kommer dock att fortsätta vara anställd i fonden och när en efterträdare väl är på plats går flyttlasset till London där han ska bygga upp onoterade investeringar i förnyelsebar energi, ett uppdrag som han ”kommer att stanna på två eller längre.”

Processen med att hitta en ny vd för världens största fond går nu igång och drivs av Norges Banks direktion.

På frågan om det måste vara en norrman svarade Norges Banks chef Øystein Olsen det inte finns något sådant krav.

– Men förståelse för hur Norge fungerar är viktigt och liksom språk (skandinaviska) men först står ju kraven på kompetens inom kapitalförvaltning och ledarskap, sade Olsen som menade att man kan titta både i Norge men även vidare i Skandinavien och Europa.

En svensk i toppen på oljefonden skulle därmed alltså vara fullt möjlig.

Norska oljefonden är en statlig fond för investeringar i aktier, fastigheter och obligationer. Kapitalet till investeringarna hämtas från skatter och andra intäkter som tillfallit staten från oljeindustrin. Oljefonden sitter på omkring 1,5 procent av alla aktier i världen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.