Norska oljefondens avkastning blev 14,5 procent under 2021

Norska oljefonden nådde en avkastning på 14,5 procent under 2021, vilket motsvarar 1 580 miljarder norska kronor. Året innan var avkastningen 10,9 procent.
Norska oljefondens avkastning blev 14,5 procent under 2021 - yngve-slyngstad-oljefonden-700_binary_6866012.png

Investeringarna i aktier levererade en avkastning på 20,8 medan ränteplaceringarna gav -1,9 procent. Avkastningen för onoterade fastighetsinnehav blev 13,6 procent och avkastningen på onoterade infrastrukturtillgångar inom förnybar energi var 4,2 procent.

Den totala avkastningen var 0,74 procentenheter högre än jämförelseindex.

“De goda resultaten beror främst på en mycket stark utveckling på aktiemarknaden under hela året. Det var god avkastning inom alla sektorer, men investeringarna i teknik och finans gick särskilt bra. Investeringarna i teknik gav en imponerande avkastning på 30,2 procent, säger Nicolai Tangen, vd på Norges Bank Investment Management som sköter oljefondens placeringar.

I slutet av december var värdet på oljefonden 12 340 miljarder norska kronor. Av portföljen var 72,0 procent investerat i aktier, 2,5 procent i onoterade fastigheter och 25,4 procent i räntor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.