Northvolts produktionskris slår mot Cinis

Batteritillverkaren Northvolts produktionskris slår mot konstgödselbolaget Cinis Fertilizers planer på att tillverka ”cirkulärt” mineralgödsel.
Northvolts produktionskris slår mot Cinis - Cinis Fertilizer

Det rapporterar Dagens industri.

Northvolt är tänkt att förse Cinis med natriumsulfat, en restprodukt som uppstår vid tillverkning och återvinning av batterier. Natriumsulfat är en av två salter som Cinis behöver för att framställa sin mineralgödsel.

Cinis har en ny fabrik på gång i Örnsköldsvik med en kapacitet på 100 000 ton mineralgödsel, vilket kräver 80 000 ton natriumsulfat. Summan är flera hundra gånger större än vad som Northvolt bör ha genererat vid sin tillverkning under de första nio månaderna av 2023. Det framgår av Di:s beräkningar.

Cinis har gett kommentar till Di.

”Vi har tagit emot material från Northvolt och känner oss trygga med att vid behov kunna komplettera med andra restströmmar för att leverera en cirkulär produkt”, skriver Cinis ir- och kommunikationschef Charlotte Becker i ett mejl.

Cinis-aktien faller närmare 5%.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets