Notiser sid 6-7
Årets bästa april-skämt alla kategorier är korat. Kan det finnas någon annan vinnare än den kanadensiska radiostation som helt enkelt ringde upp Bill Gates (!) och låtsades vara den kanadensiska premiärministern Jean Chretien? Under det tio minuter långa samtalet hann radiostationen både förolämpa Bill Gates om Windows tillkortakommanden och bjuda in it-mogulen till en strippklubb i Montreal. Microsoft, som annars inte tvekar att släpa motståndare till domstol, tar kallt på blåsningen. – Vi är glada att de inte ringde collect, säger Sean Sundwall på Microsofts pr-avdelning till CNN.
Kvinnor är bättre chefer än män Inte nog med att kvinnor är tre till fem procent bättre chefer än män – skillnaden ökar ju äldre kvinnorna blir. I klartext: kvinnor utvecklöas bättre i sin roll än sina manliga motsvarigheter. Det visar en studie från utbildningsföretaget Exponential bland 400 chefer i Storbritannien. Enligt John Moore, vd på Exponential, slår kvinnorna männen i alla de sex kategorier som undersökningen tittat på. ”Skillnaderna är betydligt större för chefer över 39 års ålder”, konstaterar han på webbtjänsten Silicon.com.
Telias uppköp av Sonera kan kosta de finska aktieägarna miljontals kronor. Samgåendet med svenska Telia betyder nämligen att de måste skatta för sin aktieutdelning, något de slipper idag, enligt TV8 Finansnytt. – Ser man det rent krasst får man alltså mindre pengar i handen. För finska aktieägare kommer det att vara mindre intressant att vara aktieägare i Telia än i Sonera, säger Anders Köhlmark, skattejurist KPMG, en av landets främsta inom området. I Finland har man till skillnad från i Sverige enkelbeskattning av aktieutdelning men det gäller bara då det utdelande bolaget är finskt. Det här ställer till problem när Sonera blir svenskt. – Det finska systemet betyder att aktieägaren får räkna av den skatt som bolaget betalat och det innebär att det i praktiken inte blir någon skatt på aktieägarnivå på utdelningen, säger Anders Köhlmark. Telia har bjudit 1,5 Teliaaktie för varje Soneraaktie. Går budet igenom betyder det att det finländska telekombolagets aktieägare mister rätten att göra avdrag för den skatt som bolaget redan har betalat. Då Stora slogs ihop med Enso och Tieto med Enator var den svenska dubbelbeskattningen en av huvudorsakerna till att det slutligen blev ett finskt moderbolag. Det här verkar vara en känslig fråga för Telia, bolaget har inte velat kommentera den. Kanske vill man undvika att ge publicitet åt frågor som försvårar budets genomförande. Telia har nämligen dessutom fått problem med budnivån. När budet presenterades för snart två veckor sedan, innebar det en budpremie på 16 procent. Den premien är nu helt borta, en följd av det kraftiga kursfallet för Teliaaktien. Petra Bergman
Sexresa fällde inköpare på Systembolaget
En festresa till ett bryggeri i Estland, sexklubbsbesök och en guldklocka i 80 000-kronorsklassen har lett till att en inköpare på Systembolaget fått lämna sin tjänst med omedelbar verkan. Resan är omdömeslös och olämplig, tycker Systembolagets chef Anitra Steen. Förra sommaren åkte en inköpare på Systembolaget till Estland för att besöka ett bryggeri, som bolaget eventuellt skulle börja importera öl från. Resan gjordes på initiativ av en svensk ölimportör, som enligt uppgifter i Expressen också stod för resekostnaderna, som även inkluderade sexklubbsbesök och festande.
Systembolagets inköpare hävdar att han betalt resan själv, liksom en del andra utlägg, och att han gjort resan på fritiden. – Ord står mot ord, men vi tycker hursomhelst att resan är omdömeslös och olämplig, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg till TT. – Medarbetaren i fråga har därför med omedelbar verkan lämnat sin tjänst i dag. Han har sagt upp sig själv, men det är efter samtal med oss.
Inköparen har också tagit emot en guldklocka från en medarbetare hos den svenska ölimportören. Klockan ska, enligt Expressen, ha haft ett värde på 88 000 kronor. Men inköparen själv säger att det handlade om att de två bytte klockor, som en kul grej. – Han har väl snarare trott att han bytt ned sig. Han har i vart fall inte haft en aning om att klockan var värd så mycket, säger Björn Rydberg.
Pontus Forsström
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.