Nu faller börsen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde årets sista handelsdag med smärre nedgångar under låg omsättning. Det återstår att se om kurserna tar sig mot slutet av dagen om fönsterputsande portföljförvaltare eventuellt sätter in köpstöd för att putsa sitt årsfacit.

Penningmarknaden stänger redan klockan 12.00 på onsdagen medan aktiemarknaden kör heldag.

SIX Generalindex var klockan 09.52 ned 0,5 procent till 485 medan OMXS30-index minskade 0,5 procent till 1.446. Omsättningen var 1,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Det var små rörelser bland de större bolagen. De som rörde sig mest återfanns på förlorarsidan. MTG minskade 2,9 procent, Millicom 2,2 procent och Loomis 1,8 procent.

Börskometen Fingerprint Cards avslutade ett fenomenalt 2015 i stor stil. Aktien avancerade 4,4 procent.

BTS har fått en USA-order värd initialt 18 miljoner kronor. Uppdraget innebär att BTS skall utveckla en skräddarsydd lösning för en målgrupp som inkluderar samtliga organisatoriska nivåer inom kundens försäljningsorganisation. Aktien adderade 4,0 procent.

IT-integratören Proact förvärvar 95 procent av Compose IT System. Köpesumman är 53 miljoner kronor. Compose IT har 50 anställda med en årsintäkt på cirka 80 miljoner. Aktien pressades upp 1,7 procent.

Cybaero har fått tre leveranser till Kina försenade till 2016. Den senarelagda leveransen innebär negativ påverkan på omsättning och resultat under 2015. Orsaken till förseningen är tillkommande krav och funktionaliteter samt att det komplexa systemet krävt omfattande verifieringstester och vissa uppgraderingar, som nu uppges vara klara. Aktien handlades ned 1,8 procent.

Även Anoto har fått en leverans till ett finansiellt bolag försenad till 2016. Intäkterna under fjärde kvartalet väntas därför uppgå till 46 miljoner kronor i stället för 83 miljoner. Aktien försämrades 3,9 procent.

Mycronic har fått en order på en maskritare ur Prexision-serien för bildskärmstillämpningar från en kund i Asien. Prisnivån för en maskritare av typen Prexision-8 ligger i spannet 25 till 30 miljoner dollar. Aktien ökade 1,3 procent.

Camurus har rekryterat sin första patient till fas III-studien med CAM2038 för behandling av opiatberoende. Slutförandet av studien väntas äga rum under andra halvåret 2016. Aktien stärktes 2,4 procent.

En samstämmig börspanel i Svenska Dagbladet spår en uppgång med 4 till 6 procent under 2016. Panelen består av Ann Grevelius, GP Bullhound, Jonas Olavi, Alfred Berg och Lena Fahlén, Handelsbanken Fonder.

Även Dagens Industris avgående börskrönikör, Martin Blomgren, spår en modest indexutveckling under nästa år.

”En Stockholmsbörs som slutar nära noll blir huvudscenariot. Och som det brukar heta på finanssvenska – risken finns på nedsidan”, skriver Martin Blomgren.

Finansmannen Peter Gyllenhammar varnar för att festen med billiga krediter går mot sitt slut.

”Vi är, enligt min bedömning, inte långt från den tidpunkt då nattklubbsägaren abrupt tänder belysningen i lokalen – festen är slut, musiken dör ut”, skriver Gyllenhammar i årsredovisningen.

Enligt Aktiespararnas vd Carl Rosén finns det flera faktorer som pekar på att vi är nära någon form av topp.

”Så fort vi skriver något negativt om Fingerprint ringer horder av människor och klagar. Det är ett tecken i tiden att vi är väldigt nära en topp”, säger Carl Rosén till Dagens Industri.

 

 

nullnullOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.