Nu faller börsen

Stockholmsbörsen backade i den inledande handeln på tisdagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter svag utveckling i USA och Asien.

Klockan 10.00 var OMXS30 1,0 procent lägre till noteringen 612,8. Omsättningen uppgick till 2,5 miljarder kronor.

Oro för effekterna av den fördjupade recessionen fick Dow Jones att tappa 3,4 procent till den lägsta nivån sedan den 7 maj 1997 under måndagens handelssession i New York. Stängningsnivån kan jämföras med att indexet låg kring -1,0 procent vid svensk stängning.

Den här gången var det inte finansaktier som ledde nedgången utan ekonomin som oroade investerare. Teknikaktier föll efter att Morgan Stanley i en analys sagt att PC-försäljningen kan falla 11 procent i år, det största fallet någonsin. Andra ekonomiskt känsliga sektorer som råmaterial och energi föll också.

I Asien fortsatte riskaversionen under natten, där åtskilliga av indexen nådde flerårslägsta. Japans Nikkei 225 slutade 1,5 procent ned, endast marginellt över bottennoteringen från i oktober som var 26-årslägsta.

Volvo B tappade 3,7 procent till 34:30 kronor sedan bolaget kommit med sina siffror över lastbilsleveranserna som visade på en total nedgång med 51 procent under januari jämfört med motsvarande månad ett år tidigare.

Även andra mer konjunkturkänsliga bolag gick svagt efter den förnyade oron för den globala ekonomin som präglat marknaden den senaste tiden. Atlas Copco A var 3,1 procent ned till 54:50 kronor, SKF B tappade 2,5 procent till 69:25 kronor och SSAB A var 3,1 procent lägre till 62 kronor.

Lundin Mining föll 7,8 procent till 5:30 kronor sedan bolaget tillsammans med Hudbay kommit överens om att avbryta det planerade samgåendet. Inget av de bägge bolagen kommer att behöva betala en avgift för att samgåendet nu avbrutits, något Lundin Mining tidigare har hotat med.

Banksektorn pendlade upp och ned i inledningen men var efter en timmes handel något svagare än marknaden i övrigt. SEB A tappade 1,9 procent till 35:30 kronor, Swedbank A var 1,2 procent ned till 25:80 kronor och Nordea tappade 0,9 procent 42:80 kronor.

Financial Times skrev i en artikel på tisdagen att den politiska turbulensen i Lettland ökar farhågorna om att IMF:s stöd om 7,5 miljarder euro till de baltiska staterna kommer att upplösas och att Lettland tvingas devalvera sin valuta.

“Om Lettlands regim med fast valutakurs skulle kollapsa, så skulle det sända chockvågor över de östeuropeiska marknaderna och leda till stora förluster för de svenska banker som dominerar den baltiska banksektorn”, skriver Financial Times.

Loomis B föll 6,7 procent till 65:75 kronor tyngd av att SEB Enskilda sänkt rekommendationen till behåll, från tidigare köp.

På uppsidan återfanns mer defensiva aktier. Astrazeneca steg 2,3 procent till 313:50 kronor, Swedish Match ökade 1,1 procent till 117:50 kronor och Getinge B som klättrade 0,2 procent till 106:75 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.