Nu inleds rättegången i Victoria Park-målet

Näringslivsprofilerna Percy Nilsson och Dan Olofsson står inför rätta för misstänkt insiderbrott. Idag inleds rättegången.
Percy Nilsson och Dan Olofsson.
Percy Nilsson och Dan Olofsson. Foto: Johan Nilsson / TT

”Hej Percy. Kommer ett bud i morgon på Victoria Park på 38 kr. Insiderinformation således som får hanteras varsamt. Jag har accepterat detta bud men inte det tidigare från Starwood. Dan”.

Så lydde det textmeddelande som Dan Olofsson skickade till Percy Nilsson, både ägare i Victoria Park. Percy Nilsson svarade, enligt Ekobrottsmyndigheten, med ett sms med två tummar upp och samma dag köpte Percy Nilsson, via bolag, aktier i fastighetsbolaget Victoria Park för över 3 miljoner kronor.

De två åtalades för grova insiderbrott i juli 2020. De har hela tiden nekat till brott. Målet som nu ska avhandlas i Stockholms tingsrätt består av två delar, en rör Victoria Park och den andra insiderhandel i telekomoperatören TCD. Totalt 14 personer står åtalade, varav tre i just Victoria Park-delen.

Enligt åklagaren är sms:et är en uppmaning till Percy Nilsson att otillåtet köpa aktier i Victoria Park och dessutom menar man att Dan Olofsson har gjort sig skyldig till brottet obehörigt röjande av insiderinformation.

”Åtalet har väckts på goda grunder. Det är ett bra bevisläge”, säger Pontus Hamilton, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, enligt TT.

Att sms:et är att betrakta som obehörigt röjande av insiderinformation eller en uppmaning att köpa aktier bestrids dock av Dan Olofsson i ett pressmeddelande som skickats ut via Danir.

”Var och en kan läsa detta sms. Hur man än vänder och vrider på sms:et innehåller det ingen som helst uppmaning till Percy Nilsson att otillåtet köpa aktier i Victoria Park. Tvärtom upplyser jag om att det är insiderinformation, och då vet alla med erfarenhet att ingen handel får ske. Det påstådda brottet har således inte begåtts”, skriver Dan Olofsson.

Samtidigt säger Percy Nilssons ombud att det är en olycklig omständighet att meddelandet om budet kom samma dag som en köporder lagts.

”Percy Nilsson hade inte bett om den information han fick. Det var oönskad information som sammanträffade med en redan lagd köporder”, säger Lars Kruse, ombud för Nilsson, enligt TT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.