Hovrätten frikänner Dan Olofsson och Percy Nilsson

Näringslivsprofilen Dan Olofsson frikänns i Svea Hovrätt från åtalet om obehörigt röjande av insiderinformation. Samtidigt fastställs finansmannen Percy Nilssons friande dom.
Hovrätten frikänner Dan Olofsson och Percy Nilsson - Dan Olofsson, Porträtt
Dan Olofsson frikänns av hovrätten. Foto: Johan Axelsson / BILDBYRÅN

Entreprenören Dan Olofsson dömdes i tingsrätten i november 2021 för obehörigt röjande av insiderinformation gällande fastighetsbolaget Victoria Park.

Det var i samband med Vonovias uppköp av Victoria Park 2019 som storägaren Dan Olofsson skickade ett sms till Percy Nilsson, för att informera om budprocessen. Ett sms som för Dan Olofsson ledde till villkorlig dom och dagsböter på 90 000 kronor för röjande av insiderinformation.

”Det tyckte jag var fel så då får man överklaga och inte bara acceptera sådana dumheter. Det kommer att lösa sig”, sa Dan Olofsson i en intervju med Affärsvärlden tidigare i vår.

Percy Nilsson frikändes eftersom åklagaren inte kunde bevisa att informationen hade använts till insiderhandel.

Nu frikänner Svea Hovrätt Dan Olofsson från misstankar och Percy Nilssons frikännande dom fastställs, skriver Dagens Juridik.

“Vad gäller den person som hovrätten frikänt från obehörigt röjande av insiderinformation har det visserligen objektivt sett varit fråga om ett röjandebrott, men åklagaren har enligt hovrätten inte bevisat att personen haft uppsåt”, skriver hovrättsrådet Claes Lewenhaupt i ett pressmeddelande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.