Nu skiner solen i Värmlandsskogen
Affärsvärlden tar en skogspromenad med Mats Williams, mannen som ska göra den värmländska pappersindustrin känd i hela världen. Den här dagen skiner äntligen solen över Hammarö, strax utanför Karlstad, men det droppar fortfarande från träden i Värmlandsskogarna. Det är sista veckan på semestern och Mats Williams, vd för Paper Province, klafsar i leran och konstaterar att skogen, trots blötan, ändå mår bra.
“Men vi har en del sönderkörda timmervägar förstås”, konstaterar han samtidigt som han balanserar sin ettårige son på armen.
Williams är utbildad skogsvårdare, men han har också en bakgrund som marknadsförare. Nu är hans uppdrag att lansera den värmländska pappersindustrin som kluster – under namnet Paper Province.
Pappersprovinsen är en ekonomisk förening som består av 65 företag kopplade till tillverkning av massa, papper eller förpackningar i Värmland, norra Dalsland och Närke.
– Inom en radie av åtta mil från Karlstad finns allt från fröplanta till färdig förpackning, förklarar Mats Williams.
Totalt finns 250 företag, med över 12 000 anställda, som har anknytning till pappersindustrin i regionen. Elva bruk ligger här och det totala exportnettot är 13,6 miljarder kronor. Bland medlemsföretagen finns namn som Stora Enso, Metso, Jaakko Pöyry och Kvaerner. Men också en mängd mindre teknikkonsulter och underleverantörer.
– Klustrets uppgifter, förklarar Williams, är att utveckla samarbetet kring marknadsföring, kompetensförsörjning, produktutveckling och tillväxt.
Kluster. Ordet andas 90-tal: Silicon Valley och it-bubbla. Och just precis så skapades Paper Province 1999, mitt under brinnande it-yra, som ett projektarbete av fem kommuner i Värmland. Tanken var förmodligen att få den gamla basindustrin att framstå som lite mindre mossig.
Men projektet slog rot och visade sig livskraftigt. I dag har föreningen sju anställda och 21 procent av medlemmarna uppger att klustret har gett dem en ökad försäljning.
Den goda konjunkturen kanske kan öka andelen. Priserna på massa, papper och förpackningar är rekordhöga, även om glädjen över de goda tiderna grumlas av höga energipriser och hot om stigande pris på ved, om de ryska exporttullarna blir verklighet.
– Vår absolut viktigaste utmaning just nu, säger Mats Williams, är att hjälpa företagen att hitta rätt kompetens.
Bakgrunden är att pappersindustrin i dag fordrar en betydligt högre kompetens än för tio år sedan. På ett modernt bruk finns fler än 100 olika yrken, samtidigt som antalet anställda minskar på grund av tekniken.
När dåvarande handelsminister Leif Pagrotsky för tre år sedan besökte bruket i Skoghall sägs det att han ville ut på golvet och träffa jobbarna.
– Han blev tydligen väldigt förvånad när han under den långa rundvandringen bara träffade åtta personer.
Men tekniken håller på att bli så komplicerad att operatörerna själva inte förstår den. Under våren har det hänt att bruk har drabbats av betydande tapp i produktionen efter att tekniken havererat och felen inte har kunnat lokaliseras.
– Genom att göra oss själva kända som ett kluster kan vi lättare rekrytera rätt kompetens. Vi är med på universitetens arbetsmarknadsdagar och bussar hit studenter från Chalmers.
Klustret driver också ett kompetenscentrum som utvecklar och genomför skräddarsydda utbildningar till medlemsföretagen. 2004 startade man The Packaging Greenhouse, som är ett fristående forskningsbolag, och två år senare utsågs Karlstad till Skandinaviens bästa framtidsregion av Financial Times.
– En avgörande faktor var att skogsindustrin de senaste 12 åren pumpat in en miljard kronor årligen i nyinvesteringar i regionen.
Så i dag är pappersprovinsen, med Mats Williams egna ord, “en tung puck att räkna med i det värmländska framtidsbygget”. Men hur ska det gå till att göra klustret känt över hela världen? Enligt affärsplanen från 1999 är målsättningen att klustret ska vara känt “world wide” 2013.
– Hrmm, att vi ska vara kända på relevanta marknader är kanske en bättre formulering. Vi jobbar hårt med att synas på de viktigaste mässorna.
Klustret har också inlett ett samarbete med ett forskningsinstitut Kina.
– Kina har ett enormt behov av energieffektivisering och vi har mycket kunskap i den här frågan. Projektet ska förhoppningsvis gynna båda parter.
Men en stor del av marknadsföringen räknar Mats Williams med att medlemsföretagen själva ska stå för.
– När våra företag jobbar i världen använder de sig gärna av klustret, både i sin verksamhet och i sin marknadsföring.
I länder som Kina kan det vara viktigt för ett företag att ingå i ett sammanhang, hävdar Williams:
– För flera av våra företag är det gynnsamt att kunna marknadsföra sig tillsammans med jättar som Metso och Andritz.
Att en gammal fabrik för förtjockningsmedel från Skoghall just nu är på väg i containrar till Shanghai är ett exempel på just detta. Anders Gustafsson, vd på det lilla Karlstadföretaget Promt, kom på en av klustrets återkommande festkvällar – “The Papers Night”, på Statt i Karlstad – i kontakt med det amerikanska företaget CP Kelko som gjorde beställningen.
– Den affären var värd ett par miljoner, skrockar Anders Gustafsson belåtet över telefon. “Som ett litet företag har vi stor nytta av klustret, vi når ut mycket längre och får ett bättre genomslag.
Mats Williams säger att klustrets viktigaste uppgift inför framtiden är att fortsätta hänga med i teknikutvecklingen. Helst leda den.
– Därför är det viktigt för oss att nå ut till dagens ungdomar och försöka få dem att intressera sig för pappersindustrin.
Ylva Johnson
redaktion@affarsvarlden.se
______________________________________________________________
Tre tuffa utmaningar för klustret
Det är goda tider för den svenska pappersindustrin just nu. Men det finns tre tuffa utmaningar för det värmländska klustret.
De ryska exporttullarna
Den 1 juli höjde Ryssland tullarna på sin export av björkved från 4 euro per kubikmeter till 10 euro. Ryssarna har aviserat att tullarna ska höjas i ytterligare två steg, till 14 euro i april 2008 och till 50 euro i januari 2009.
Sverige importerar årligen 2,9 miljoner kubikmeter virke från Ryssland och Finland betydligt mer. Om de ryska tullarna slår igenom fullt ut kan en bristsituation uppstå i hela Östersjöregionen, vilket riskerar att driva upp priserna på ved i samtliga länder. Branschorganisationen Skogsindustrierna varnar för att de bruk som har sämst betalningsförmåga kan få svårt att klara sig.
Mats Williams: “Det är oroande att utrikesdepartementet hävdar att de bilaterala förhandlingarna med Ryssland nu är stängda. Högre vedpriser är ett orosmoln inför framtiden, även till följd av konkurrens om skogen som energikälla. Hur vi ska möta detta är svårt att svara på i dagsläget. Möjligen kan klustret samarbeta kring upphandling av vedråvara”.
Kompetensförsörjning
De närmaste tio åren kommer tio tusen anställda, 30 procent av arbetsstyrkan inom pappers-, massa- och förpackningsindustrin, att pensioneras. Alla kommer inte att ersättas, men merparten av alla nyrekryteringar behöver ha en eftergymnasial examen. Inom yrkesgrupper som industrielektriker och automationstekniker råder stor brist.
Mats Williams: “Vi ska öka intresset för pappersindustrin och göra oss själva kända som kluster. Det gäller att synas på mässor och universitetens arbetsmarknadsdagar. Varje år bussar vi hit studenter från Chalmers. Vi kommer också att fortsätta bedriva egen utbildning”.
Energipriserna
Mellan 2005 och 2006 fördubblades energipriset för pappersindustrin, från genomsnittliga 24 öre/kWh till 46 öre. Nu är priset lägre igen, men inför hösten väntar nya smällar i form av nya utsläppsrätter och en eventuell ny koldioxidskatt som alliansen flaggat för.
Mats Williams: “Vi ska försöka påverka politikerna. Vi ska nu genomföra en ny runda och uppvakta samtliga politiker i näringsutskottet. Vi har också många regionala och kommunala politiker som lyssnar på oss, och som i sin tur kan trycka på”.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.