Ny rekordnivå på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen handlades upp till ny rekordhögstanivå i tisdagens öppningshandel. Rörelsen var i linje med handeln i Asien under natten och måndagens USA-börs.
Ny rekordnivå på Stockholmsbörsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

En nedgång av antalet nya smittade av coronaviruset i Kina har varit en lättnad för aktiemarknaderna.

Efter 45 minuters handel stod OMXS30-index 0,8 procent högre, vid nivån 1.874. Så dags var aktier för 2,9 miljoner kronor omsatta på Stockholmsbörsen i sin helhet.

I täten för indexuppgången gick Ericsson, som steg 2,5 procent. Utspelet från USA:s justitieminister om att USA kan ta en kontrollpost i bolaget, dock senare förnekat av landets vicepresident, har därmed bidragit till att lyfta aktien tillbaka till nivåerna innan kursfallet i januari, då aktien tappade ungefär 10 kronor.

Assa Abloy, SCA, SSAB, Sandvik, Atlas Copco, Boliden och ABB fanns i en samlad skara kring efter telekombolaget, med uppgångar kring 1,5 procent. Enda bolag på minus var Telia och H&M. Flera av bankerna fanns i det bakre ledet.

Rapportfloden rullade vidare under morgonen och bland annat öppnade två av oljebolagen böckerna. IPC redovisar ett ökat resultat efter skatt på 38,4 miljoner dollar (29,3) och en ökad nettoomsättning till 145 miljoner dollar (112). Aktien backade dock med knappt 2 procent. I den regionen handlades också Tethys Oil. Rörelseresultatet på ebitda-nivå var lägre än samma period i fjol, tyngt av prospekteringskostnader som flaggats för tidigare i februari.

Fastighetsbranschen kom också med två rapporter. Wihlborgs förvaltningsresultat och hyresintäkter steg i delåret. Wihlborgs-aktien steg runt 3 procent, liksom Diös-aktien, efter att intäkter, driftsöverskott och förvaltningsresultat ökat något i delåret.

En rapportvinnare var Probi, som steg 10 procent. Probiotikabolaget redovisade ökat resultat efter skatt för det fjärde kvartalet, utslaget per aktie 2:27 kronor från 2:10 kronor samma kvartal i fjol.

Läkemedelsbolaget Moberg Pharma sjönk 5 procent efter att i delårsrapporten ha belyst att tidpunkten för när en ny studie kan göras efter det uppmärksammade utfallet kring nagelsvampsstudien för MOB-015 styrs av resultat i en annan studie. De senare nämnda väntas inkomma i andra kvartalet.

Handelsbolaget Bufab sjönk också 5 procent efter bokslut. I fjärde kvartalet tilltog den inbromsning som syntes redan i början av hösten, skrev bolaget i rapporten.

I botten fanns också Eniro på minus 5 procent. Sök- och annonsbolaget, som är inne i ny rekapitaliseringsprocess, redovisade ett försäljningsfall på 23 procent och summerade nettoförlust på 45 miljoner i delåret.

Övriga rapportaktier att hålla koll på var Sdiptech (+11%), Rhovac (+9%), Synact (+4%) Starbreeze (+3%) och Lyko (+1%).

SBB gjort sin första kommunaffär i Danmark genom köp av en skolfastighet med 10.000 kvadratmeter uthyrbar yta.

Netmore Group var dock morgonens stora vinnare, efter ett ramavtal med teleoperatören Elisa avseende leverans av privata nätverkslösningar i Sverige och Finland. Aktien steg över 40 procent.

På makroagendan väntas framträdanden för respektive politisk församling från Christine Lagarde, ECB:s ordförande, och kollegan Jerome Powell från Federal Reserve. Båda väntas upprepa sin hållning om en bibehållet låg ränta.

 

Morgonens rekommendationsförändringar:

* Bolidens aktie har tilldelats en sänkt riktkurs hos RBC Capital Markets, till 275 kronor från 290 kronor. Rekommendationen outperform upprepas. Aktien handlades kring 237 kronor.

* Lundin Mining har fått en riktkurshöjning från JP Morgan till 66 kronor från 61 kronor. Rekommendationen övervikt upprepas. Aktien handlades upp med 5 procent till 53:45.

* Tobii har fått en höjd riktkurs till 63 kronor från 58 kronor hos ABG Sundal Collier. Rekommendationen köp upprepas. Aktien handlades upp till 43:60 kronor.

* Nolato har höjts hos Nordea Markets till 619 kronor från 599 kronor. Rekommendationen köp upprepas. Aktien handlades till 597 kronor i öppningen.

* Sinch har tagits upp för bevakning hos SEB Equities, med rekommendationen köp. Riktkursen sätts till 400 kronor. Aktien handlades kring 357:50 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets