Ny vd tar aktien till nya höjder
Förra året var det köpfest i Malmöbolaget Beijer Electronics. Det blev ett tyskt, ett danskt och ett svenskt förvärv. Köpen bidrog till att försäljningen ökade med nästan 40 procent under det första kvartalet. Det var sista chansen för den tidigare vd:n Göran Sigfridsson att sätta avtryck innan det var dags att ta farväl av det bolag som han var med att bygga upp från start för 27 år sedan. Då ingick Beijer Electronics som ett affärsområde i datakonsulten G&L Beijer. Sedan 2000 har Beijer Electronics varit börsnoterat.
Vad är det då den nye vd:n Fredrik Jönsson basar över? Det som kännetecknar Beijer Electronics automationsprodukter är att de har ett högt teknikinnehåll. Det handlar om allt från styrning av energisystem hos kraftverk till trafikövervakning. Sverige är den enskilt största marknaden och Norden står för omkring hälften av försäljningen. Men bolaget säljer även sina egna produkter, och andras, i övriga Europa, Asien och i USA. Beijer Electronics har en liten marknadsandel globalt sett och kan därför växa av egen kraft.
Kunderna finns inom olika sektorer som infrastruktur, transport, marin och energi. De fem största kunderna står för omkring 10 procent av omsättningen. Det känns tryggt att verksamheten inte står och faller med ett fåtal kunder om det blir sämre tider.
Det största området, Automation, säljer agenturprodukter från världsledande tillverkare. En av de största leverantörerna är Mitsubishi Electric. Marginalen landade på 6 procent det senaste kvartalet, vilket var sämre än i fjol. Affärsområdet HMI Products utvecklar och säljer operatörspaneler och kan därför ta bättre betalt än Automation med sitt agenturupplägg. Vinstmarginalen minskade något till 11 procent det senaste kvartalet. Förra årets köp av tyska Lauer är inte på plats ännu och både tillväxten och resultatet var lägre än förväntat. Vid årsskiftet köpte Beijer Electronics det svenska Westermo Teleindustri inom industriell datakommunikation. Köpet var så pass stort att det blev ett eget affärsområde. Rörelsemarginalen hamnade på 7 procent, men ska enligt ledningen inom kort ligga i nivå med målet för koncernen på 10 procent.
Det finns således en del att göra för den nye vd:n. Vinstmarginalerna måste upp och det tar alltid tid och kraft att integrera nya verksamheter. Här kommer vd Fredrik Jönssons bakgrund väl till pass. Han har flera år av industriell erfarenhet från både SKF och som vd för EQT-ägda Flexlink. Senast kommer han från Cardos största division, industriportar, där både rörelsemarginalerna och tillväxten ökade under hans tid.
Beijer Electronics har vuxit så det knakat de senaste tre åren med i genomsnitt nästan 30 procent. Men någon tillväxt från den ursprungliga verksamheten under årets första kvartal var det dessvärre inte tal om. Samtidigt som de nya verksamheterna ska integreras kommer sannolikt Beijer Electronics att fortsätta att växa med förvärv.
Efter de senaste köpen har skulderna mer än fördubblats. Men det är inget att oroa sig för då de tidigare har legat på blygsamma nivåer. Styrelsen har gett ledningen mandat att vid ett eller flera tillfällen genomföra en nyemission. Det skulle i ett första steg ge ett tillskott på nästan 100 miljoner kronor, vilket öppnar för köp för ytterligare omkring 400 miljoner. Framgångsrika investeringar får en bra effekt på både resultat och tillväxt. En omsättning på närmare 2 miljarder kanske inte ligger så många år bort.
_____________________________________________________________________
Fyra frågor till vd Fredrik Jönsson
Ert senaste förvärv, Westermo, har egen produktion av kretskort i Sverige. Vore det inte bättre att flytta den till ett lågkostnadsland?
– Det kanske är den första tanken att man borde skeppa i väg allt till Asien. Men faktum är att det Westermo gör inte är så pass arbetskraftsintensivt att vi skulle tjäna på det. Det handlar inte heller om så stora volymer att det skulle löna sig. När det gäller tekniktunga produkter är det också viktigt att ha kontroll över hela processen och vara försiktig med att outsourca det tekniska kunnandet. Det är viktigt att knyta samman produktutvecklingen med produktionskunnandet och det är vad vi gör i Westermo.
Ni hade ingen organisk tillväxt det senaste kvartalet – konjunkturavmattning på gång?
– Det finns olika anledningar till att vi inte hade någon tillväxt. Det första kvartalet i fjol var väldigt starkt och projektavsluten kan slå stort mellan kvartal. Alla pratar om en avmattning men vi ser ingen just nu och kan inte heller peka ut en specifik marknad. Däremot kommer det signaler om att vissa kunder har fått det tuffare. Beijer Electronics har en liten marknadsandel globalt sett och därför kan vi växa även om en stagnation är på ingång.
Ni närmar er en miljard i omsättning – hur stora vill ni bli?
– Vi vill bli stora och att dubbla omsättningen är fullt möjligt. Våra ägare vill långsiktigt bygga ett konkurrenskraftigt bolag. Därför är det viktigt att jobba vidare med nya teknologier, produkter och marknader. Man måste ha både näsa och öron mot marknaden för att hänga med vid teknikskiften. Det är också viktigt att bearbeta nya marknader. I dag går omkring hälften av vår försäljning till Norden och det finns många fler länder som är intressanta.
Hur ser Beijer Electronics ut om fem år? Kommer det att märkas att du har tagit över?
– När jag klev in i Beijer Electronics mötte jag ett bolag som är otroligt duktigt på tekniksidan. Men det räcker inte, utan man måste vara framgångsrik även på säljsidan. Jag tror att jag med min erfarenhet från både SKF och Flexlink kan tillföra en hel del. Vi ska fortsätta att göra rätt grejor och leverera under kontrollerade former. Beijer Electronics är fortfarande ett litet bolag, så det finns potential att växa både av egen kraft och med förvärv.
_________________________________________________________________________
Fortsätter att leverera
För knappt ett år sedan rekommenderade Affärsvärlden köp på aktien. Det har skett en viss uppgång sedan dess, men något sämre än börsen i stort. Hittills i år har aktien fallit med 4 procent, vilket är något bättre än index. Tillväxten kommer att bli stark tack vare nyförvärven, och omsättningen lär passera miljarden under året. Vi räknar med att omsättningen lugnar ned sig nästa år och växer i linje med bolagets mål på 15 procent. Marginalerna kommer att pressas något under arbetet med att samordna de olika delarna, men klättrar sannolikt uppåt redan under nästa år. Vid dagens kurs handlas aktien till p/e-tal 13 i år och 10 nästa.
Det är billigt med tanke på att vi tror att Beijer Electronics fortsätter att vara framgångsrik i sin verksamhet och med kommande förvärv. Att storägaren Stenakoncernen är starka finansiellt gör inte saken sämre. Aktien är köpvärd upp till 157 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.