Nya reglerna som ska skydda från skandalbolagen

Skandalerna i fondbolagen har avlöst varandra. Nu kommer nya regler som ska skydda spararna. Räcker det för att rädda en bransch med allt sämre rykte?

Skandalerna kring fondbolagen Falcon Funds och Allra har bidragit till att sätta premiepensionssystemet i rampljuset. Redan i juli 2014 beslutade regeringen att utreda PPM och i höstas hamnade en rapport på regeringens bord. Samtidigt kommer nya EU-regler. Även de syftar till att stärka konsumentskyddet. Framför allt vill reglerna förhindra att fondbolagen betalar provisioner till rådgivarna för att få dem att välja deras fonder.

Många i branschen är kritiska till de förändringar som föreslås. De riskerar att gynna de stora, i synnerhet storbankerna, på bekostnad av de små, anser belackarna. Andra menar att reglerna inte räcker för att skydda konsumenterna.

Bollen ligger hos Finansinspektionen. Information väntas först till sommaren och branschen är otålig.

– Det återstår fortfarande att se hur Finans­inspektionen tolkar det nya regelverket. Det är viktigt att tillsynsmyndigheterna samarbetar vad gäller tolkningen om vad som höjer kvaliteten på en tjänst till spararen, säger Per Wennberg, Skagen Fonders vd i Sverige.

Det här en kortversion av artikeln Andra människors pengar som publicerades i Affärsvärlden nummer 13, 2017. Prenumeranter kan läsa den fullständiga artikeln genom att klicka på blålänken.

TEXT: Karolina Palutko MacéusOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.