Nya siffror: Kvinnorna slår männen på börsen i år

Utvecklingen för det totala marknadsvärdet av kvinnors och mäns aktieinnehav brukar följa varandra. Nu har ett trendbrott skett för första gången sedan Euroclear startade mätningarna 2016: Kvinnornas innehav har gått upp, männens ligger på minus.
Nya siffror: Kvinnorna slår männen på börsen i år - Kvinnors och mäns innehav, Euroclear

Det visar ny statistik från värdepapperscentralen Euroclear Sweden som publiceras idag.

Vanligtvis brukar den procentuella utvecklingen på marknadsvärdet av kvinnors och mäns aktieportföljer följa varandra ganska jämnt. Men för första gången sedan 2016 då Euroclear startade mätningarna syns nu ett tydligt trendbrott kvinnors och mäns aktieinnehav. Efter de tre första kvartalen 2023 ligger kvinnornas portföljer på +1,88% och männens portföljer på -2%.

“Vi ser att kvinnors strategi att satsa på bolag på Large Cap har varit framgångsrik under perioden. Männen däremot har ägande i bolag spridda på fler listor bland sina topp 20-favoriter. En välfungerande marknad behöver alla typer av investerare”, säger Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Annelie Lindahl, Chief Business Officer Issuers på Euroclear Sweden.

Listan: Aktierna som lockar

Enligt statistiken är 18 av 20 bolag på kvinnornas topplista Large Cap-bolag. Motsvarande siffra bland männen är 11 av 20. En av de aktier som klättrat på kvinnornas lista är Clas Ohlson, som sedan halvårsskiftet gått från plats 16 till plats 11. På männens lista har New Wave seglat upp från plats 12 till plats 6.

När Euroclear tar fram uppgifterna sållar de först fram de 100 bolag med flest aktieägare totalt. Därefter tittar de på vilka bolag som har högst procentsats kvinnor bland aktieägarna, och högst procentsats män bland aktieägarna. Oberoende av varandra.

Det gör att vissa småspararfavoriter som exempelvis Investor, Telia och Volvo inte finns med. Detta eftersom könsfördelningen mellan aktieägarna i dessa företag är mer jämn.

Störst procentsats kvinnor bland aktieägarna Störst procentsats män bland aktieägarna
1 H&M Starbreeze
2 Sweco Plejd
3 Billerud Storskogen
4 Elextrolux Professional Hexatronic
5 Axfood Cell Impact
6 SEB New Wave
7 Wihlborg Embracer
8 Essity SBB
9 Kinnevik VNV Global
10 Industrivärden Stillfront
11 Clas Ohlson Neobo
12 Arjo SAAB
13 Ericsson Sinch
14 SCA Resurs Holding
15 MTG Betsson
16 Öresund Cibus Nordic
17 Bure Evolution
18 Fabege EQT
19 Latour Peab
20 Swedbank Powercell

Källa: Euroclear

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.