Nya siffror: Lägenhetspriserna backar – villorna snäppet dyrare

Priserna på bostadsrätter föll med 1% i juli, visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna steg däremot med 1%.
Nya siffror: Lägenhetspriserna backar – villorna snäppet dyrare - Bostadsrätter
Bostadsprisernas utveckling spretar något - i juli blev bostadsrätterna något billigare medan villorna blev något dyrare. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån

Bostadspriserna kommer att falla i höst, sa SBAB:s chefsekonom Robert Boije till Affärsvärlden i slutet av juli.

Hur marknaden utvecklar sig framåt är ännu osett. Men nu finns siffror på att priserna på bostadsrätter föll i juli med 1%, enligt ny data från Svensk Mäklarstatistik. Villapriserna steg samtidigt med 1% i juli.

Man bör dock ha i åtanke att antalet sålda bostäder totalt är fortsatt lågt. Det senaste kvartalet såldes 13 800 bostäder och 23 000 bostadsrätter – 12% färre än motsvarande period i fjol.

”Sommaren är ofta lika med hängmattetempo för stora delar av bostadsmarknaden. Den här julimånaden var det mer så än vanligt. Frågan som alla ställer sig är hur priserna kommer att utvecklas under hösten. Majoriteten av Mäklarsamfundets medlemmar tror på oförändrade priser, men det är fler som tror på stigande än sjunkande priser”, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet.

På årsbasis varierar utvecklingen för bostadspriserna – bostadsrätter har backat 2% medan villor har fallit 10%.

Bostadsrätter Utveckling 1 månad Utveckling 3 månader Utveckling 12 månader Medelpris (kr/kvm)
Riket -1% ± 0% -2% 37 564
Centrala Stockholm 1% 3% ± 0% 105 994
Stor-Stockholm -1% -1% 1% 59 287
Centrala Göteborg 1% 2% -4% 64 650
Stor-Göteborg ± 0% 3% -5% 44 720
Centrala Malmö ± 0% 3% -4% 37 199
Stor-Malmö ± 0% 5% -4% 35 242
Källa: Svensk Mäklarstatistik

Villapriserna i Sverige steg alltså i juli. Men de var oförändrade i samtliga storstadsområden.

”Att riket ändå ökar beror på att villapriserna utanför de tre storstadsområdena ökat med +1% och dessa utgör cirka 70% av marknaden. Pris på årsbasis har minskat med -9% till -11% vilket också gäller utanför storstadsområdena”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Villor Utveckling 1 månad Utveckling 3 månader Utveckling 12 månader Medelpris
Riket 1% 2% -10% 3 183 000
Stor-Stockholm ± 0% 1% -9% 5 956 000
Stor-Göteborg ± 0% 3% -10% 5 179 000
Stor-Malmö ± 0% 2% -11% 4 907 000

Läget på bostadsmarknaden är ”ovanligt spännande” nu när marknaden kommer igång efter sommaren, enligt Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.

”Mycket talar för att utbudet kommer att öka minst lika mycket som vanligt, samtidigt som det är mer osäkert än vanligt om efterfrågan absorberar ökningen. Det hela kryddas av ett kommande räntebeslut i september samtidigt som Erik Olsson bostadsindex visade att bostadsmarknaden inte har marginal för höjda bolåneräntor på samma sätt som tidigare”, skriver han i en kommentar.

Han skriver också:

”Det kan tyckas konstigt att bostadspriserna inte har gått ner mer trots att räntehöjningar och annat har ökat boendekostnaderna mycket. En stor del av svaret är att många bostäder inte säljs.”

Flera mäklarfirmor kommentarer prisutvecklingen i juli:

”Semestermånaden juli är säsongsmässigt alltid en månad som är svår att dra slutsatser från då antal affärer är begränsat, men givet ännu en räntehöjning inför sommaren, och hot om minst ännu en under hösten, så visar prisutvecklingen att marknaden stabiliserat sig på en ny nivå”, säger Erik Wikander, vice VD på, Svensk Fastighetsförmedling.

Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån, säger att den lugna sommarmånaden är svåranalyserad.

”Känslan just nu är fortsatt en något osäker och avvaktande marknad där räntan och räntebanan dämpar efterfrågan. Samtidigt är utbudet av helt nya bostäder på marknaden lågt och det finns ett uppdämt behov av att göra bostadsaffärer”, säger Engström.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.