Nya Zeelands oväntade räntebesked

Nya Zeelands centralbank, Reserve Bank of New Zeeland (RBNZ), lämnade styrräntan, Official Cash Rate (OCR), oförändrad, på 1,00 procent, på onsdagen.

Enligt Bloomberg News enkät bland 21 tillfrågade analytiker väntade sig 16 att räntan skulle sänkas med 25 punkter, medan fem spådde oförändrat.

RBNZ ändrade styrräntan senast den 7 augusti 2019, då den sänktes med 50 punkter.

RBNZ-chefen Adrian Orr framhöll i ett uttalande att centralbanken inte såg något nödläge för att agera i nulåget men att ytterligare penningpolitiska stimulanser kommer att tillföras vid behov. Räntorna kommer, påpekade han, att hållas på låga nivåer under en utdragen period.

Nomura skriver i en snabbkommentar att RBNZ bjöd på en ny överraskning med detta besked varpå nyazeeländska räntor och kiwidollarn förts högre. Även om den australiensiska valutan och räntor rört sig i respons till det nyazeeländska räntebeskedet ändrar inte RBNZ:s policybesked Nomuras inställning kring de australiensiska penningpolitiska utsikterna.

“RBNZ får inte påverkan för våra tankar kring Australien, särskilt inte efter fredagens duvaktiga kommunikation från RBA”, skriver Nomura.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här