NYHETS-PM: 3-9 Februari – Länsförsäkringar köper Wasa

– Försäkringsbolagen Länsförsäkringar och Wasa går samman ochbildar Sveriges största sakförsäkringsgrupp och tredje störstalivförsäkringsgrupp med marknadsandelar på 28 respektive 15procent. Tillsammans får de båda bolagen premier på 13 miljarderkronor, totala tillgångar på 124 miljarder och 4.200 anställda.På tre års sikt räknar bolagen med att fusionen ger en årligkostnadsbesparing på 500 miljoner kronor. 350-400heltidstjänster försvinner. Samgåendet sker genom attLänsförsäkringar köper verksamheten i Wasa Livs dotterbolag för3,4 miljarder kronor. Till koncernchef föreslås Tommy Persson,VD i Länsförsäkringsbolagens AB, och till styrelsordförande JanSparr, ordförande i Wasa.

Övriga affärer

– Transport- och logistikföretaget ASG löser in var fjärde aktietill kursen 280 kronor. Sammanlagt blir det 1,2 miljarder kronor.

– Gustaf Douglas, styrelseledamot i Skanska, har sålt samtligasina 40.000 aktier i bolaget på grund av missnöje med bolagetshuvudägare Custos.

Övrigt

– Toppdirektörernas fallskärmar hamnade i fokus efteravslöjandet att Storas avgående VD Lars-Åke Helgesson fårsammanlagt 58 miljoner kronor i avgångsvederlag och pension.Storas ordförande Bo Berggren råkade i blåsväder sedan han förstpåstått att avgångsvederlaget var marknadsmässigt. Däreftertvingades han medge att Helgessons avgång beror på en schismmellan dem och att avgångsvederlaget är en kompensation fördetta.

– Läkemedelskoncernen Astra betalar 80 miljoner kronor tillanställda inom Astras USA-bolag som varit utsatta för sexuellatrakasserier. Detta enligt en uppgörelse mellan bolaget ochUSA:s motsvarighet till svenska Jämo. Pengarna går till en fond,ur vilken personer som anser sig drabbade kan söka ersättning.

– Astra stämmer också USA-bolagets förre chef Lars Bildman förbedrägeri. Bolaget kräver honom på drygt 120 miljoner kronor iskadestånd. Bildman har använt företagets pengar till bl.a.byggnadsarbeten på sina tre bostäder och till prostituerade. Iförra månaden dömdes Bildman i USA till 21 månaders fängelsesamt böter på en kvarts miljon kronor för skattebrott.

Branschnytt

– Fondkommissionären Orkla Securities har värvat fem erfarnaanalytiker från Erik Penser Fondkommission till sinStockholmsverksamhet, som beräknas starta under våren 1998.Analyschefen Anders Roslund är en av dem som lämnar Penser.

– Fondkommissionären Alfred Bergs verksamheter i New York,London och Moskva slås ihop med ägaren, den holländska bankenABN Amros motsvarande verksamhet.

Ekonomi & politik

– Socialdemokraterna i Stockholm håller på att ändra uppfattningi pigdebatten. De kan nu tänka sig en försöksverksamhet med s.k.lågbeskattade servicetjänster. Statsminister Göran Persson ärpositiv till idén och kan tänka sig att användaarbetsmarknadspengar för att göra hushållstjänster billigare.Däremot säger han nej till att sänka moms ellerarbetsgivaravgifter för tjänstesektorn.

Personnytt

– Ekobrottsmyndigheten. Hovrättsrådet Rolf Holmquist har utsettstill generaldirektör.

– Spritjätten United Distillers förre chef Finn Johnson blevutan jobb när företaget ombildades till dryckesföretaget Diageo.Han lämnar nu företaget och planerar att återvända till Sverige.

Internationell politik

– Jag avgår aldrig, säger amerikanske presidenten Clinton närskandalen om hans sexaffärer rullar på om än i mattare takt.

– Arbetslösheten i Tyskland har nått rekordnivån 4,82 miljoneroch nu demonstreras det även här.

– Franska försvarsföretaget Giat får statligt stöd på 6 mdr krför att hålla ångan uppe.

– Ryske presidenten Boris Jeltsin talade om att attack mot Irakkan skapa ett tredje världskrig. Som vanligt var det få som kanförklara vad han riktigt menade.

Internationellt näringsliv

– Aktiekurserna i Sydostasien steg kraftigt när hoppet om enlättad finanskris steg i Hongkong, Singapore, Bangkok ochDjakarta. Optimismen spred sig

– Investeringsbankerna i världen börjar justera ned sinaavgifter. De stora amerikanska med Goldman Sachs priskrigar medde schweiziska och tyska storbankerna om de stora uppdragen.

– Tyska Dresdener Kleiwort Benson tog hand om ett stort uppdragför spanska Endesa.

– Den amerikanska banken Regions Financial köper konkurrentenFirst Commercial för 2,7 miljarder dollar, motsvarande 22 mdr kr.

– Den tyska terminbörsen DTB var i förra månaden för förstagången större än sin konkurrent i London Liffe i handeln med s.k.bundterminer, framtidskontrakt i tyska statsobligationer.

– EU undersöker de sex stora revisorsfirmorna för att se om dedumpar kontrakten på den obligatoriska revisionen för att hållaandra konkurrenter borta från denna köksväg till mer lukrativakonsultuppdrag.

– Japanska Fuji Bank räddar krisdrabbade Yasuda Trust och räknarmed storförlust innevarande år.

– Heidelberger, världens ledande på tryckutrustning vill köpaRoland från den stora tyska MAN-koncernen.

– Airbus har fått sin största Europaorder hittills, 78 plan tillSpanien för ca 20 mdr kr.

– Brittiska Reuters som anklagas för att ha stulit hemligheterfrån amerikanske konkurrenten Bloomberg försöker lugnaaktiemarknaden med att affären bara kan få liten påverkan påföretagets verksamhet.

– Den schweiziska livsmedelskoncernen Nestlé köperdjurmatföretaget Spillers från brittiska Dalgety.

– Holländska flygbolaget KLM vill köpa tillbaka statens andel på25 % med sitt växande likviditetsberg.

– Schweiziska läkemedelsjätten Roche har fått EU-accept på köpetav Bermudabaserade Corange som äger tyska läkemedelsföretagetBöhringer Mannheim. Affären handlar om ca 85 mdr kr.

– Asienkrisen har sänkt ned index för torrlaster till lägstanivån på 11 år.

– Amerikanska IT-bolaget Netscape söker partner och kursen gårupp igen.

Europeiska Unionen

– I ett upprop begär 155 tyska ekonomiprofessorer att EU börskjuta på EMU-starten den 1 januari 1999. De protesterar intemot euron i sig, men anser att länderna inte är mogna för enmonetär union och att det är viktigare att EMU lyckas än att manhåller den beslutade starttidpunkten. Tysklands förbundskanslerHelmut Kohl och EU:s ekonomikommissionär Yves Thibault de Silguyhar emellertid tagit inlägget kallt och svarat att inget kommeratt ändra tidsplanen.

– Ordförandelandet Storbritannien vill få ett större utbyte omolycksstatistik i trafiken mellan medlemsländerna.

– EU-kommissionen skall granska varför det kostar så mycket attringa från fast telefoni till mobiltelefoner.

– Europeiska Investeringsbanken, EIB, bedömer att 30 till 40procent av bankens nyemitterade obligationer i år kommer attvara i euro.

– Hollywoods största filmbolag får inte längre samdistribuerasina filmer genom bolaget UIP eftersom det kan hämmakonkurrensen. Enligt kommissionen måste Paramount, Universal ochMGM/UA i fortsättningen distribuera var och en för sig.

– Bundesbank kommer att tala klarspråk om de olikakandidatländernas utsikter att klara EMU när banken presenterarsin rapport om valutaunionen senare i vår. Det säger ReimutJochimsen, medlem av Bundesbanks centralråd.

Öst och Centraleuropa

– Rysslands president Jeltsin stöder helhjärtat det ekonomiskakrisprogram som presenterats av förste vice premiärministerAnatoli Tjubais.

– Moskvabörsen har nu fallit 49 procent, enligt det så kalladeRTS-indexet, sedan början av oktober på grund avspridningseffekter från Asien.

Polen motsätter sig EU:s krav att landet skall tillämpa likastränga visumkrav mot nationer som EU självt är restriktivt mot,som exempelvis Ukraina.

– Det italienska vitvarubolaget Merloni skall satsa motsvarande500 mkr på en ny fabrik utanför Moskva för produktion av spisaroch tvättmaskiner.

– Moskva är nu världens fjärde dyraste stad att leva i förutlandsanställda, efter Tokyo, Osaka och Hongkong. 1997 varMoskva bara på elfte plats.

– Ungerns bytesbalans visade ett underskott på två procent avBNP i fjol.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.