Nyhets-PM

Svaghetstecken från Tyskland

* Tysklands viktigaste konjunkturindex, Ifo, föll oväntat kraftigt i september, vilket ökade oron för att euroländerna är på väg in i en recession. En rad stora tyska företag tillkännagav neddragningar förra veckan: Siemens, Adam Opel och Commerzbank. Oron sätter press på ECB-chefen Wim Duisenberg att sänka räntan i morgon, torsdag.

Företagsköp

* Amerikanska Cardiac Science förlänger för fjärde gången sitt bud på det medicintekniska bolaget Artema, noterat på O-listan. Artemas företagsledning hävdar att över 90 procent av aktieägarna sagt ja till budet och tolkar förlängningen av budet som att Cardiac vill dra sig ur affären.

Övriga affärer

* Telia planerar att sälja fem bolag till den amerikanska legotillverkaren Flextronics.

* Systembolaget avstår från att flytta från sitt huvudkontor på Kungsträdgårdsgatan i Stockholm och även från att sälja kontoret. Företagsledningen fruktar att ägaren staten tar hand om pengarna i form av en extrautdelning.

Övrigt

* Den statliga garantin till flygbolagen för terroristhandlingar har upphört. Staten anser att de nu finns bra kommersiella alternativ, vilket flygbolagen inte alls håller med om.

* Investmentbolaget Investor stänger sitt kontor i London som öppnades 1996. De senaste åren har det bara använts till representation.

Ekonomi & politik

* Statsminister Göran Persson läxade i riksdagens allmänpolitiska debatt upp vänsterns partiledare Gudrun Schyman och miljöpartiets språkrör Matz Hammarström för att de inte stöder USA:s bombningar av Afghanistan.

* Folkpartiets landsmöte beslutade att skatterna i Sverige ska sänkas med 200 miljarder kronor, bland annat ska fastighetsskatten avskaffas. Beslutet tolkades som att fp tonar ner socialliberalismen och lägger sig närmare moderaterna. Den tidigare ifrågasatte partiledaren Lars Leijonborg omvaldes enhälligt. EU-parlamentarikern Marit Paulsen valdes in i partistyrelsen som andre vice ordförande.

Personnytt

* Förre simstjärnan Bengt Baron har utsetts till chef för varumärket Absolut Vodka.

* Första AP-fondens vd Lennart Nilsson lämnar sin befattning vid årskiftet 2001/2002.

Internationell politik

* OECD har justerat ned sin tillväxtprognos för de 30 länder som ingår i gruppen från 2 procent till 1 procent i år och från 2,8 procent till 2 procent nästa år. Tyskland och Japan är de länder vilkas prognoser justerats ned mest. Sämst är utsikterna för Turkiet.

* Skräcken för mjältbrand spred sig i västvärlden förra veckan. De flesta av alarmen var dock falska. I USA stängdes kongressens representanthus sedan det visat sig att en grupp anställda utsatts för mjältbrandssporer. Hittills har en amerikan dött i mjältbrand.

* USA har satt in små specialstyrkor på marken i Afghanistan. Flyganfallen har fortsatt.

* I Israel har turistministern Rehavam Zeevi mördats. Den palestinska vänstergruppen PFLP har tagit på sig skulden och Israels premiärminister Ariel Sharon har avbrutit alla kontakter med den palestinska självstyrelsemyndigheten. USA och Storbritannien försöker lugna Sharon.

* I Norge har kristdemokraternas Kjell Magne Bondevik bildat koalitionsregering.

Internationellt näringsliv

* Finländska Nokia gick bättre än väntat tredje kvartalet och chefen Jorma Ollila tror att mobiltelefonmarknaden har vänt uppåt. Systemsidan gick dock dåligt.

* Den franska regeringen piggade upp telekomföretagen förra veckan genom att sänka priset på licenserna för 3G-nät för mobiltelefoni.

* Flera amerikanska mäklare och finansgrupper har rapporterat dåliga resultat för tredje kvartalet, bland andra Merrill Lynch, som också drar ned på personalen, samt Citigroup och JP Morgan Chase.

* Amerikanska sparare tog ut mer pengar ur aktiefonder i september än någon enskild månad tidigare.

* Holländska Philips, Europas största tillverkare av konsumentelektronik, varnade i samband med sin rapport för tredje kvartalet för en förlust på 5,7 miljarder kronor i år.

* Brittiska medieföretaget Pearson, som bland annat ger ut Financial Times, har vinstvarnat på grund av lägre annonsintäkter.

* Världens största mediebolag, AOL Time Warner ser inget tecken på vändning uppåt på annonsmarknaden.

* Ryska Yukos Oil kan tänka sig att köpa 40 procent i krisdrabbade brittisk-norska Kvaerner.

* Pfizer, världens största läkemedelsbolag, har rapporterat tio procents bättre försäljning och bättre vinst för tredje kvartalet.

* Nyligen avgångne chefen för General Electric, Jack Welch, bidrog själv till att EU sa nej till GE:s försök att köpa Honeywell, enligt Honeywells dåvarande chef Michael Bonsignore. Welchs autokratiska ledarstil och aggressiva hantering av förhandlingarna med EU försvårade processen.

* En amerikansk undersökning kommer fram till att bättre effektivitet i detaljhandeln spelade större roll för det amerikanska produktivitetsundret under det sena 1990-talet än IT och telekom.

* Schweiziska Nestlé, världens största livsmedelsföretag, ska börsnotera sin snabbväxande läkemedelsverksamhet, Alcon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF