Nytt konkursrekord i november – värsta året sedan 90-talskrisen

November blev ännu en rekordmånad för företagskonkurser i Sverige, enligt kreditupplysningsbolaget Creditsafe som fört mätningar sedan 1999.
Nytt konkursrekord i november – värsta året sedan 90-talskrisen - Konkurs butik
Foto Janerik Henriksson / TT

Antalet aktiebolag som gick i konkurs uppgick till 904, vilket är första gången som 900-strecket passeras. Jämfört med fjolåret handlar det om en ökning på 14,1 procent.

Konkurserna har nu stigit 16 månader i rad. Under november var nästan hälften av bolagen (4 av 10) som gick i konkurs, verksamheter som hade startats under eller efter pandemin.

”Inflation, ökade räntekostnader och återhållsamma hushåll innebär stora utmaningar för många företagare, speciellt nystartade. Det är en utmanande tid för näringslivet där förmågan och möjligheten att ställa om och anpassa sin verksamhet blir avgörande”, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Ackumulerat i år har 7 318 aktiebolag gått i konkurs, en ökning med 30 procent från samma period året innan.

Siffror från kreditupplysningsbolaget UC, som tittar på alla konkurser oavsett bolagstyp, visar att dessa steg med 9 procent i november.

Enligt UC:s beräkning kommer konkurserna under 2023 att bli de högsta sedan finanskrisen på 90-talet om utvecklingen fortsätter i samma takt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets