Nytt kursfall spås på USA-börserna

Kraftiga kursfall väntas när veckans handel på USA-börserna drar i gång. Federal Reserves drastiska beslut att sänka styrräntan till nära noll lyckades inte lugna aktiemarknaden på måndagen.

Terminerna för Dow Jones industriindex, S&P 500 och Nasdaq 100 hade samtliga fallit och handeln med terminerna stoppades efter att de nått den dagliga 5-procentsgränsen.

Den börshandlade fonden SPDR S&P 500 ETF Trust, som följer S&P 500-index och som inte stoppas vid någon särskild nivå, var klockan 13.45 ned över 10 procent.

Öppningshandeln kan därför komma att bli stökig och nedgångar av den indikerade omfattningen skulle leda till en 15-minuters paus i handel när S&P 500 fallit 7 procent i ett första steg, och nästa nivå är en 13-procentig indexnedgång.

Centralbankerna i de största ekonomierna genomförde på söndagen och måndagen en gemensam aktion för att främja kreditflödet. Det ledde till kraftigt sjunkande USA-räntor och något svagare dollar, men det imponerade inte på aktiemarknaderna. Börserna har fallit överlag i Asien och Euorpa under måndagen.

Federal Reserve sänkte vid ett extrainsatt möte på söndagen styrräntan med 100 punkter till 0-0,25 procent. Dessutom ökades tillgångköpen med 700 miljarder dollar med omedelbar verkan.

“De radikala åtgärderna har skickat ett mycket oroande meddelande till handlare, och det är därför de helt blint dumpar aktier”, skriver CMC Markets analytiker David Madden i ett morgonbrev.

Marknaderna påverkades också av att oljepriset rasade på råvarumarknaden. Brentoljan föll 13,4 procent till strax över 30 dollar per fat och WTI-oljan rasade 13,1 procent. Oljebolagen backade tydligt i förhandeln. Exxon Mobil sjönk drygt 10 procent och Chevron var ned 12 procent.

Bland enskilda bolag gick Apple ned nära 14 procent i förhandeln. Apple bötfälls med 1,1 miljarder euro av franska marknadsmyndigheter sedan bolaget ansetts ha ingått illegala avtal inom marknadsnätverket av så kallade premiumåterförsäljare, enligt Frankrikes konkurrensmyndighet.

Sportklädesföretaget Nike föll 11,4 procent efter att ha meddelat att det stänger alla sina butiker på flera större marknader, däribland USA och Västeuropa, som en åtgärd för att försöka hindra spridningen av coronaviruset.

I fredags rusade de amerikanska börsindexen med drygt 9 procent vardera då president Donald Trumps i ett tal utlyst nationellt nödläge och utlovat lättnader för att motverka coronakrisen.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här