Obligationsräntorna stiger

De amerikanska obligationsräntorna steg under måndagen för tredje handelsdagen i rad. Ränteuppgången tog förnyad fart när ISM meddelade att USA:s inköpschefsindex för tillverkningssektorn behövde korrigeras upp.

”Tack vare sifferfel från ISM har det varit en intressant nordamerikansk handelssession. Dollarn slutade dagen starkare mot alla betydande valutor, men inte utan viss volatilitet”, kommenterar BK Asset Management.

USA:s inköpschefsindex för tillverkningssektorn, ISM, uppgick till 55,4 i maj. Det kan jämföras med förväntningarna som låg vid 55,5 och med förra månadens utfall som låg vid 54,9. Utfallet angavs först till låga 53,2 och sedan till höga 56,0. ISM förklarade korrigeringarna med tidigare felaktiga säsongsjusteringar.

Markits inköpschefsindex för tillverkningssektorn i USA nådde nya högre nivåer och reviderades upp från 56,2 till definitiva 56,4 i maj.

”ISM:s stora misstag kommer att öka trovärdigheten hos Markits undersökning. Medan Markit har fått betydande legitimitet utomlands har de bara nyligen börjat med undersökningar i Nordamerika och dessa rapporter börjar långsamt få större marknadseffekt”, uppger BK Asset Management.

Från statistikfronten rapporterades även att investeringarna inom USA:s byggsektor ökade med 0,2 procent i april jämfört med mars. Marknadens prognos var en uppgång på 0,7 procent. Samtidigt reviderades investeringarna i mars upp till +0,6 procent i månadstakt från +0,2 procent.

Den amerikanska tioårsräntan steg under måndagen med sju punkter till 2,53 procent. Vid den svenska stängningen stod USA-tioåringen i 2,49 procent och nu på morgonen står den i 2,52 procent.

Trettioårsräntan steg fem punkter till 3,37 procent. Vid tidpunkten för den svenska stängningen var räntan 3,34 procent och nu på morgonen står den i 3,36 procent.

I eftermiddag väntas USA-statistik över orderingången till industrin under april, samt Redbooks veckovisa detaljhandelsdata.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.