Odells bondeoffer dämpar kritiken

Optionsskandalen i Carnegie kräver ständigt nya offer. Inte en dag går utan att bolaget drabbas av nya rubriker. I dag är det dags för nya. Mats Odell grillas i näringsutskottet och den senaste insiderskandalen ska upp i rätten.

Intensiteten i Carnegiehärvan uppfyller också högt ställda krav på dramaturgisk precision. Bara under den senaste natten har Carnegieskandalen fällt två nya offer. I går kväll kastade bolaget in handduken när det gäller två försäljningsuppdrag åt regeringen och i dag på morgonen lämnade Urban Funered sitt uppdrag som statssekreterare hos finansmarknadsminister Mats Odell.

Därmed har finansmarknadsminister Mats Odell gjort de två bondeoffer som oppositionen, under ledning av de förra socialdemokratiska statsråden Leif Pagrotsky och Thomas Östros, har krävt. Kanske hoppas han att kritiken mot regeringens privatiseringsvåg av bolag därmed upphör.

Funered har kritiserats för att han var en av de högsta cheferna hos Carnegie under den tid som finansinspektionen granskat (2005-2007). Slutrapporten som lämnades i fredags pekade på omfattande brister och allt från revisorer till styrelse och ledning under perioden fick vidkännas mördande kritik. Stormens vågor nådde nya höjder under tisdagen i samband med att Stockholmsbörsen också riktade stark kritik mot företaget för att bolaget har vilselett aktiemarknaden genom att blåsa upp vinsterna med 630 miljoner kronor.

När Funered nu går använder han argument som är snarlika dem som förre Carnegiechefen Karin Forseke använde sig av när hon kastade in handduken som rådgivare i de statliga utförsäljningarna så sent som i måndags. Hon, liksom nu Urban Funered, vill inte att negativ publicitet från Carnegiehärvan ska användas av oppositionen för att misstänkliggöra regeringens privatiseringsplaner.

– De processer som pågår med försäljningen av de statliga företagen är för viktiga för att störas av en debatt kring min person. Om jag skulle fortsätta som statssekreterare riskerar den kritik som riktas mot Carnegie att spilla över på det viktiga projektet med att minska det statliga ägandet, säger han i en kommentar.

Det låter som ett eko av hans förra chef Karin Forseke som i måndags sade så här till Dagens Industri:
– Jag känner att så fort jag kommer att ge ett utlåtande i min roll som ordförande i rådet (Rådet för försäljning av aktier i bolag med statligt ägande) kommer man från oppositionens sida att ifrågasätta min kredibilitet och integritet och koppla tillbaka till Carnegie. Det är fel fokus på fel sak.

Och under onsdagen väntas nästa kapitel i den utdragna skandalföljetongen kring Carnegie.

Nu under förmiddagen hör Mats Odell i riksdagens näringsutskott och som om inte det var nog så hålls även under dagen också, enligt planerna, huvudförhandling i Stockholms tingsrätt i den insiderhärva där en Carnegieanställd 56-åring sitter häktad. Förhandlingarna ska vara klara under dagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF