Oenighet kring brittiskt räntebeslut

Ledamöterna i Bank of England var oeniga vid räntebeslutet den 9 oktober när styrräntan lämnades oförändrad vid 0,50 procent.

Ledamöterna röstade enligt siffrorna 7-2, enligt protokollet från mötet som presenteras på onsdagen.

Ledamöterna Weale och McCafferty röstade emot och ville i stället höja styrräntan med 25 punkter, i likhet med hur de röstade vid mötet dessförinnan i början av september. De båda ledamöterna argumenterade att lönerna förväntas stiga inom kort och det förväntas leda till en uppgång i inflationen. En styrränta på 0,75 procent skulle fortsatt ge stöd till Storbritanniens tillväxt, enligt de båda.

Direktionen var samtidigt enhällig i beslutet att hålla tillgångsköpen oförändrade vid 375 miljarder pund.

Produktionsgapet uppges vara större än förväntat avseende det andra halvåret 2014 och inflationen var oväntat låg i september. Oron i EMU har gjort att Bank of England förväntar en viss inbromsning i Storbritanniens ekonomi.

Det noteras vidare att generellt svagare nyheter kring de globala ekonomiska utsikterna och fortsatta geopolitiska risker i ett antal regioner tyngt marknadssentimentet och har pressat ned risktillgångar.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience