Oh my, vilken kollaps!

Fyra av Storbritanniens tio största banker 2007 är antingen sålda eller förstatligade. Ytterligare två är i statens händer. Finanskraschen i Londons city är större än i USA.

Inget är sig längre likt i den brittiska banksektorn, vare sig i balansräkningarna eller på det psykologiska planet. Från att ha varit juvelen i det brittiskt näringslivets krona har hela branschen på ett och ett halvt år reducerats till en nationell pinsamhet. Fyra av de banker som befann sig på tio-i-topp-listan före krisen finns inte längre kvar i sin ursprungliga form. Det ena räddningspaketet efter det andra har presenterats av finansminister Alistair Darling, och bonusskandalerna har avlöst varandra på tabloidernas förstasidor.

Den senaste i raden handlar om före detta vd:n för Royal Bank of Scotland, sir Fred Goodwin. Trots sin delaktighet i den strategi-tragedi som lett till att RBS nu är förstatligad till 70 procent, vägrar sir Goodwin att avstå från sin pension på 700 000 pund per år – sammanlagt värd runt 25 miljoner pund om han får ett långt liv. Inte alla britter unnar honom det.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här