”Ökad sannolikhet för räntehöjningar”

Den överraskande starka BNP-tillväxten i det andra kvartalet får ekonomerna att skruva upp sina prognoser för Sveriges ekonomi i år. Risken finns också att Riksbanken tar i hårdare med räntehöjningar.

Sveriges ekonomiska tillväxt, mätt som BNP, ökade med kalenderkorrigerade 5,5 procent under det andra kvartalet 2006 jämfört med samma kvartal året innan. Det var klart högre än förväntningarna på +4,5 procent, enligt Nyhetsbyrån Tickers enkät med åtta analytiker. Den starka siffran innebär en tillväxt på 4,8 procent under det första halvåret 2006 och marknadens helårsprognoser förväntas nu komma att revideras upp.

“Håller det här i sig och det inte blir för stora förändringar måste man revidera upp prognoserna.” Det säger Ulf Torell, analytiker på FöreningsSparbanken, till Nyhetsbyrån Ticker.

Han får medhåll av flera andra analytiker.

“Det var klart högre än vad vi räknade med och kan leda till att vi kommer att revidera upp vår BNP-prognos när vi presenterar vår nästa konjukturprognos”, skriver Sven-Arne Svensson, chefsekonom för Skandiabanken, i en kommentar.

Ulf Torell på FöreningsSparbanken poängterar samtidigt att produktiviteten var god under kvartalet och att enhetsarbetskostnaden därför sannolikt minskat. Det minskar inflationsrisken på kort sikt. Samtidigt ökar den starka tillväxttakten i ekonomin risken för pristryck på lite längre horisont.

“Vi fick en produktivitet på 4,3 procent så vi hade förmodligen negativa enhetsarbetskostnader under kvartalet. Kortsiktigt inflationsmässigt är det här positivt men jag tror att både marknaden och Riksbanken räknar med, i och med att ekonomin växer så snabbt, att det inte är uthålligt. Det kommer att komma sedan istället”, säger Ulf Torell.

Även förväntningarna på höjningarna av reporäntan från Riksbanken revideras upp med anledning av statistiken.

“Sammantaget visar siffrorna en bred tillväxt i den svenska ekonomin under det andra kvartalet och det kommer att öka oron inom Riksbanken att de nuvarande räntorna är för låga givet tillväxten i ekonomin, den starkare arbetsmarknaden, de höga energipriserna och den stigande bostadsmarknaden”, skriver Calyon i en kommentar.

Calyon räknar fortsatt med att reporäntan ligger vid 3,00 procent vid slutet av året men uppger att risken nu ligger på uppsidan.

“Den oväntat höga tillväxten under andra kvartalet ökar sannolikheten ytterligare för att Riksbanken höjer reporäntan vid nästa policymöte den 29 augusti”, skriver Sven-Arne Svensson på Skandiabanken i en kommentar.

FöreningsSparbanken ändrar inte sina prognoser för reporäntan men väntar att räntan höjs med 25 punkter under varje av de tre kommande mötena. SEB anser att statistiken innebär en ökad risk för att Riksbanken agerar med mer aggressiva höjningar trots att produktiviteten var solid.

Kalenderkorrigerad BNP blev 1,8 procentenheter högre än den faktiska BNP-ökningen. Påskhelgen inföll under andra kvartalet 2006 men under första kvartalet 2005. Kalenderkorrigeringen var större än vad flera analytiker hade räknat med och det bidrog till en del av avvikelsen.

Hushållens konsumtion ökade 3,2 procent. Det berodde till stor del på ökade inköp av detaljhandelsvaror som steg med 9,1 procent och därmed bidrog till konsumtionsökningen med 2,8 procentenheter. Nivån för just konsumtionen var ändå lägre än vad flera bedömare räknat med.

“Tillväxten var väldigt stark, mycket som en konsekvens av att investeringarna var höga och att nettoexporten gav ett bra bidrag. Privatkonsumtionen var lite lägre än vad vi hade väntat”, säger Ulf Torell. På marknaderna steg räntorna efter statistiken samtidigt som kronan förstärktes något.

Nyhetsbyrån Ticker

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.