Ökar i ett par innehav

PORTFÖLJUPPDATERING Avkastningsportföljen har stått emot ganska väl under de senaste dagarnas börsfall. Nu ökas innehavet något i ett par bolag.
Ökar i ett par innehav - jhport2_binary_6895414.png

Hur går det på börsen? Det beror ju, som alltid, på perspektivet.

Å ena sidan var Stockholmsbörsen så sent som i förra veckan bara inom 1 procent från det kursrekord som sattes i början av november. Å andra sidan är börsen nu på samma nivåer som i slutet av april i fjol. Drygt nio månader utan någon avkastning alls.

En börs som börjar trampa vatten efter sex goda år, samtidigt som en del konjunkturindikatorer har börjat vända ner från höga nivåer gör att Avkastningsportföljen fortsatt intar en mer försiktig hållning. Den som har tålamod lär erbjudas en mer attraktiv investeringsmeny längre fram.

Samtidigt finns det alltid aktier som är köpvärda, de är bara svårare att hitta just nu. Bland cykliskt känns det mesta ganska upptrissat i spåren av den påtagliga konjunkturoptimismen.

Samtidigt är en hel del defensiva papper inte heller så billiga, möjligen för att den bisarra penningpolitiken ökat intresset för de mest ”obligationslika” aktierna.

Vad återstår?

Avkastningsportföljen tittar just nu gärna lite extra på branscher och bolag som inte haft det så lätt under de senaste åren. Kanske har några svåra år inneburit att kapacitet och konkurrenter försvunnit, vilket ger bättre förutsättningar framöver? Kanske har interna problem pressat ner värderingen långt under den motiverade på en normaliserad lönsamhet?

Kort sagt lockar omstruktureringsrisk, i bolag som i grunden framstår som sunda och har goda framtidsutsikter, mycket mer än att ta konjunkturrisk.

Nackdelen med denna typ av bolag är att det ofta tar längre tid att vända utvecklingen än man först tror, samt att det är svårt att med precision pricka vändningen.

Ett par exempel:

Den som köpte Volvo på 90 kr i början av 2013 hade nästan ingen avkastning alls efter fyra år. Men sen lossnade det snabbt och kursavkastningen sedan dess är nu drygt 12 procent per år. Addera utdelningen och det blir en totalavkastning kring 15 procent per år.

Undertecknad rekommenderade köp i den skadeskjutna finländska teknikkonsulten Pöyry i mars 2016 på 3,30 euro. När rekommendationen följdes upp ett år senare var aktien ner 7 procent på en stigande börs. Kortsiktigt en dålig rekommendation alltså. Bara några månader senare lossnade det rejält och aktien har nu avkastat över 60 procent på knappt två år.

Köp bra förutsättningar. Och vänta.

Bennet-duon Getinge och Arjo faller in i denna kategori. Båda kom med relativt ljumna bokslut i veckan, men fortsätter att värderas lågt på en normaliserad lönsamhet i en bransch som värderas till höga multiplar. Med bruttomarginaler på 45–47 procent i en ocyklisk bransch ska duon givetvis kunna prestera bättre än Getinge och Arjo gör i dag. Med ny ledning i båda bolagen under fjolåret är det heller inte ovanligt att det ”rensas ut” i bokslutet, särskilt som 2017 ändå var ett förlorat år.

Bland ljuspunkterna märktes Getinges positiva ordertillväxt, som vi lyfte fram tidigare i veckan. Om trenden håller i sig lär synen på aktien förändras. Arjo vände till svag organisk tillväxt på justerade siffror och vd Joacim Lindorff ”ser mycket optimistiskt” på möjligheterna för Arjo att nå tillväxt redan i år.

Avkastningsportföljen ökar så smått i båda genom inköp av ytterligare 1 000 aktier i Arjo till kurs 26,40 kronor och 300 aktier i Getinge till kurs 107,70 kronor.

Nedan ses portföljen per stängning fredagen 2 februari:

 

avk_port_2feb2018.PNG 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.se

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets