Oljefonden fryser sina investeringar i Ryssland – ska sälja sina tillgångar i landet

Den norska Oljefonden, som förvaltas av Norges Bank, har fryst sina investeringar i Ryssland och börjar ju nu arbetet med att lämna. Det uppgav den norska statsministern Jonas Gahr Støre i helgen, enligt flera norska medier. Orsaken är kriget i Ukraina.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum uppgav att oljefonden hade investeringar i Ryssland värda 25 miljarder norska kronor vid årsskiftet.

Regeringen har beordrat Norges Bank Investment Management (NBIM), som förvaltar fonden, att dels inte göra fler investeringar och samtidigt avyttra det som ägs. Enligt finansministern är målet att fonden helt och hållet skall vara ute ur Ryssland. Samtidigt betonar han att processen kan ta tid.

NBIMs presskontakt Line Aaltvedt uppger i en kommentar till E24 att fonden avser att förhålla sig till regeringens beslut.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets