Oljefonden vidtar åtgärder efter korruptionsanklagelser mot Thyssen Krupp

Norges Bank har beslutat att genom Oljefonden utöva aktivt ägande när det gäller tyska industrikonglomeratet Thyssen Krupp. Det framgår av ett pressmeddelande.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT
Beskedet kommer efter att etikrådet rekommenderat att Thyssen Krupp placeras under observation på grund av risk att bolaget bidrar till eller är ansvariga för grov korruption. Ledningen har dock kommit till slutsatsen att det är bättre att man tillämpar äganderätten på bolaget.

”Antikorruption är en prioriterad ägarfråga för Norges Bank Investment Management, där vi har representerat allmänhetens förväntningar. Vidare har Norges Bank varit i dialog med företaget under en lång tid. Vi har därför en bra grund för att utöva aktivt ägande i de frågor som denna fråga berör”, skriver fonden.

Mot bakgrund av detta har Norges Bank bett Oljefonden att inkludera korruptionsrisken i Thyssen Krupp under ett särskilt aktivt ägande över en treårsperiod, heter det vidare.

Storägare i Thyssen Krupp är Christer Gardells riskkapitalbolag Cevian Capital. Oljefonden hade i slutet av 2020 en post om 1,3% i Thyssen Krupp, enligt Reuters.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.