Oljefonden vill se minst 30% kvinnor i styrelsen i alla bolag globalt

Den norska Oljefonden, som förvaltas av Norges Bank Investment Management, uppmanar alla bolag som fonden investerar i globalt att öka antalet kvinnor i sina styrelser till minst 30%. Det säger fondens VD Nicolai Tangen till Reuters.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden.
Nicolai Tangen, Norska oljefonden. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Oljefonden är världens största statliga förmögenhetsfond med tillgångar på 1,3 biljoner dollar som är investerade i 9 200 börsbolag. Det motsvarar 1,5% av samtliga aktier i världen.

Styrelser där något av könen har mindre än 30% representation bör överväga att sätta upp mål för könsdiversitet och rapportera om framsteg, uppger fonden i ett dokument som Reuters har tagit del av inför publiceringen senare på måndagen.

Norge blev 2003 det första landet i världen med lagstiftad kvotering, vilket tvingade knappt 500 bolag, inklusive 175 bolag noterade på Oslobörsen att öka andel kvinnor i styrelserna till 40%.

Andra länder har liknande mål, exempelvis Storbritannien som siktar på 33% kvinnor i styrelserna i de 350 största börsbolagen.

Oljefonden kommer med början vid årsstämmorna som är i antågande att sätta press på börsbolagen genom att rösta nej till styrelseförslagen i bolag som inte har minst två kvinnor i styrelsen.

Oljlefonden kommer att börja med att sätta press på stora och medelstora bolag i USA och Europa. Bland de bolag som bara har en kvinna i styrelsen finns exempelvis brittiska biltillverkaren Aston Martin och bilauktionsfirman Copart i USA.

Oljefonden röstade i fjol nej till styrelseförslagen i 16 bolag i USA och Europa för att styrelserna bestod av enbart män. Ett av bolagen var Londonnoterade Domino’s Pizza som därefter har tillsatt två kvinnor till sin styrelse.