Oljejätten Aramco varnar för möjlig brist på tankfartyg

Ifall konflikten i Röda havet blir långvarig finns det risk för att det kommer att bli brist på tankfartyg.
Oljejätten Aramco varnar för möjlig brist på tankfartyg - saudi-aramco-700_binary_6953521.jpg

Det säger Amin Nasser, som är vd för Saudiarabiens statliga oljebolag Saudi Aramco, till Reuters.

Nasser resonerar att ifall fartygen måste ta de längre rutterna även på lång sikt så riskerar det att orsaka brist på fartyg och fördröjning av leveranser.

Houthi-rebellerna i Jemen har utfört flera attacker mot fartyg i Röda havet, något som tvingat flera företag att välja omvägen runt Afrika. Både USA och Storbritannien har besvarat attackerna med motoffensiver mot Houthi-baser i Jemen. Nu rådet det orolighet längs rutten.

Enligt Nasser har konsumenter de senaste två åren tömt lager på 400 miljoner fat olja, vilket lämnar Opec:s reservkapacitet som den främsta källan till att möta stigande efterfrågan.

Samtidigt tror Nasser att oljeefterfrågan kommer att uppgå till 104 miljoner fat per dag år 2024, vilket innebär en ökning om cirka 1,5 miljoner fat per dag. Under 2023 steg efterfrågan med 2,6 miljoner fat per dag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets