Oljepriserna fortsatt under press

Brentoljan fortsätter ned från fredagens stängningsnoteringar när en ny vecka drar igång. Samtidigt stiger det amerikanska riktmärket WTI:n ett litet snäpp, men noteringen ligger på under 104 dollar.

Oljepriserna ligger under fortsatt nedåttryck på grund av att Libyens oljeproduktion nu kan vara på väg upp. I söndags hävdes force majeure-läget i de två av landets oljeterminaler som står för närmare hälften av exporten från Libyen, Es Sider och Ras Lanuf.

”Vi är skeptiska till återupptagandet av oljeexporten och tror på det när vi ser det”, uppger dock Michael Wittner, oljeanalyschef vid Société Générale, enligt Dow Jones Newswires.

I förra veckan uppgav Libyen att man kommer samråda med OPEC och endast öka sin oljeexport gradvis, då det annars påverkar priserna och andra länder inom OPEC.

Libyen är dock inte den enda faktorn att påverka oljepriserna. Stöd fås nämligen av de geopolitiska spänningarna i både Irak och i Ukraina.

”Det råder fortfarande osäkerhet i Irak och i Ukraina som stödjer oljepriserna på dessa nivåer”, uppger Ken Hasegawa vid Newedge Japan till CNBC. Än så länge har inte konflikten i Irak påverkat landets oljeexport.

Senare i veckan släpps kinesisk statistik som kan ge ytterligare indikationer om vart landets ekonomi är på väg.

Dessutom kommer OPEC och IEA att presentera sina första prognoser för 2015 i sina månadsrapporter under den kommande veckan. Den förväntade tillväxten i den globala efterfrågan väntas hamna ungefär i linje med innevarande år.

Men, noterar Commerzbank, eftersom produktionstillväxten för länder utanför OPEC väntas sjunka något innebär det att situationen på oljemarknaden kommer att dras åt en aning. Med tanke på det är tillskottet från Libyen välkommet.

IMF-chefen Christine Lagarde sade i ett tal på söndagen att den globala ekonomiska aktiviteten bör stärkas under det andra halvåret i år samt accelerera under 2015, men att momentum kan vara svagare än väntat.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets