Oljepriset
Oljepriserna klättrar efter ny utbudsoro från Libyen
“Priset drivs i huvudsak upp av nyheter från Libyen som hotas att hamna i kaos. I helgen var det våldsamma strider i hela landet: Beväpnade rebeller stormade parlamentet i Tripoli, strider bröt ut mellan militanta grupper och islamister i östra delen av landet och förnyade protester i västra Libyen ledde till stängning av ett oljefält som precis återigen öppnats.” Det skriver Commerzbank på måndagen.
Under förra veckan ledde ett avtal mellan regeringen och rebeller till hopp om stigande oljeproduktion. Oljeproduktionen var uppe på 300.000 fat per dag under förra veckan men har nu sjunkit tillbaka till 200.000 fat per dag, enligt det statliga oljebolaget i Libyen. Enligt planerna skulle produktionen öka till 500.000 fat per dag inom kort.
“Störningarna i Libyen kommer sannolikt att hålla i sig och vi ser lite hopp om en betydande ökning av oljeexporten från Iran under 2014”, kommenterade Morgan Stanley.
Även Société Générale räknar med att Libyen kommer att fortsätta ge en stark geopolitisk riskpremie till oljemarknaderna framöver.
Utöver oroligheterna i Libyen är läget i Ukraina fortsatt spänt inför presidentvalet som är planerat till på söndag. Tyskland varnade i helgen för ytterligare sanktioner mot Ryssland om man stör valet och såväl USA:s president Barack Obama som Frankrikes president Francois Hollande uppgav att Ryssland står inför “betydande” ytterligare kostnader om man fortsätter med sitt provokativa och destabiliserande beteende.
“Med ytterligare stöd från konflikten i Ukraina kommer Brentoljepriset sannolikt att kvarstå vid nuvarande höga nivå och kan även klättra ytterligare”, skriver Commerzbank.
Rysslands president Vladimir Putin välkomnar de första kontakterna mellan regeringen i Kiev och representanter från regionerna i östra Ukraina. Dessutom uppges Putin ha beordrat tillbaka trupper från Ukrainas gräns.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.