Oljepriset ner tredje dagen i rad

När det närmar sig lunchtid visar WTI-oljan nedgång för tredje dagen på raken på bland annat spekulationer om stigande oljelager i USA.

Jämfört med morgonen är dock WTI-priset upp, samtidigt som Brentoljan har återhämtat sig än mer och ligger på plus jämfört med måndagen.

På basmetallmarknaden har morgonens blandade utveckling vänt till nedgång över hela linjen, med som mest 3,2 procent för bly.

Klockan 11.14 var råolja med leverans i april 33 cent lägre till 38:11 dollar per fat i den elektroniska handeln på Nymex. Brentoljan noterades samtidigt till 41:13 dollar per fat i London, motsvarande en uppgång på 14 cent.

– Lagren är höga, efterfrågan fortsätter falla. Innan vi ser stimulanspaketet och räntesänkningar få effekt kommer det vara svårt att se någon förbättring i makromiljön och en uppgång i oljepriserna, säger Thina Margrethe Saltvedt, råvaruanalytiker på Nordea, till Bloomberg News.

Fallande aktiemarknader tynger oljepriset på tisdagen. I morgon, onsdag, publicerar USA:s energidepartement veckostatistiken över oljelagren i USA. Råoljelagren väntas ha ökat med 1 miljon fat under förra veckan, efter att oväntat ha minskat med 100.000 fat föregående vecka. Ett utfall i linje med prognosen innebär den 19:e uppgången på 22 veckor.

Bensinlagren väntas vara oförändrade. Lagren av destillat, en kategori som inkluderar diesel och eldningsolja, väntas ha minskat med 1,5 miljoner fat, enligt Bloombergs prognos.

– Importen är på väg att bli en central faktor nu på grund av att siffrorna från raffinaderier faller på grund av underhåll och låg efterfrågan, säger Tetsu Emori, fondförvaltare på Astmax Ltd, Japans största förvaltare av råvaror, till Bloomberg.

Förra veckans veckostatistik från USA:s energidepartement visade att importen minskade med 8,9 procent, till den lägsta nivån sedan september.

Lagren i Cushing, den plats i Oklahoma dit den olja som handlas på Nymex ska levereras enligt kontrakt och som har varit mycket i fokus på senare tid till följd av rekordhöga lagernivåer, visade i förra veckans veckostatistik en nedgång med knappt 100.000 fat. Den föregående veckan noterades den högsta lagernivån sedan april 2004, då data började lagras.

Situationen i Cushing har lett till att Brentolja blivit dyrare än WTI-olja.

– Folk tittar på de höga lagertalen nu och ägnar inte någon riktig uppmärksamhet åt den kvalitetspremie som normalt finns för WTI, förklarar Tetsu Emori.

Uttalanden från Irak på tisdagen upprepar ståndpunkten inom Opec att ett oljepris på mellan 70 och 80 dollar per fat är rätt och rimligt för både konsumenter och producenter.

På basmetallmarknaden noterades, inför lunchtid, koppar med leverans om tre månader ned med 1,2 procent till 3.194 dollar per ton. Zink med samma leveranstid backade också, med 1,8 procent till 1.078 dollar per ton.

Uppgifter på tisdagen gör gällande att kinesiska myndigheter kommer att diskutera köp av zink från inhemska smältverk i ett möte på onsdagen. Kina är världens största zinkproducentland.

State Reserve Bureau ska enligt uppgifterna möta Zhuzhou Smelter Group, som är Kinas största producent, Huludao Zinc Industry, den näst största producenten, och andra företag vid mötet på onsdagen. Planen uppges vara hemlig, men en källa har sagt till Bloomberg News att State Reserve Bureau kan vilja köpa så mycket som 100.000 ton zink.

Dagens lagerstatistik från London Metal Exchange, LME, avseende terminer för leverans om tre månader, visade på tisdagen återigen uppgång över hela linjen.

Kopparlagren ökade med 1.950 ton. Lagren av zink ökade med 675 ton. Nickellagren steg med 1.596 ton, medan lagersiffran för bly steg med 1.200 ton. Lagren för aluminium steg med 13.125 ton till 3.173.075 ton.

Totalt i år är aluminiumlagren upp 36 procent, på minskad efterfrågan på bilar och flygplan till följd av den globala recessionen.

Aluminium med leverans om tre månader noterades inför lunchtid ned med 0,2 procent till 1.285 dollar per ton.

Bly, med samma leveranstid, noterades ned med 3,2 procent till 990 dollar per ton.

Nickel, också med leverans om tre månader noterades ned med 0,3 procent till 9.475 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden var det inför lunch blandad utveckling.

Guld med omedelbar leverans, var ned med 0,1 procent, till 990:80 dollar per uns.

Marknadstemperaturen ca klockan 11.14
————————————

Olja, Nymex 1st Month Future

-0:33 USD

38:11 USD

Olja, ICE Brent 1st Month Future

0:14 USD

41:13 USD

Aluminiumtermin, LME 3 mån

-3 USD

1.285 USD

Koppartermin, LME 3 mån

-37 USD

3.194 USD

Blytermin, LME 3 mån

-33 USD

990 USD

Zinktermin, LME 3 mån

-20 USD

1.078 USD

Nickeltermin, LME 3 mån

-30 USD

9.475 USD

Guld, spot

-0:95 USD

990:80 USD

(Förändring Nymex 1st Month Future avser jämförelse mot set-pris klockan 17.15 New York-tid föregående handelsdag. Förändring ICE Brent 1st Month Future avser jämförelse mot set-pris klockan 20.00 London-tid föregående handelsdag.)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.