Oljerusning gav stöd åt USA-börserna

De ledande börserna i New York steg i volatil handel på torsdagen, med stöd av ett rusande oljepris. Ett högre antal nyanmälda arbetslösa än vad analytikerna hade räknat med vägde i den negativa vågskålen.

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 2,2 procent till 21.413. S&P 500-indexet hade stigit 2,3 procent till 2.527, medan Nasdaqs kompositindex avancerade 1,7 procent till 7.487.

Den kraftiga uppgången i oljepriset föranleddes av en tweet från USA:s president Donald Trump där han skrev om förväntade produktionssänkningar av Saudiarabien och Ryssland om upp till 15 miljoner fat per dag. WTI-oljan var upp runt 18 procent medan Brent steg 22 procent.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg under förra veckan med drygt 3,3 miljoner till 6.648.000 personer. Analytikerna hade räknat med 3,5 miljoner nya sökande, enligt Trading Economics konsensusprognos.

”Det är en jättedålig nyhet och jag vet inte varför estimaten de senaste två veckorna har varit så långt ifrån men vi vet alla hur svårt läget är”, sade Peter Boockvar på Bleakley Advisory Group.

Den kinesiska Starbucks-konkurrenten Luckin Coffee rasade över 75 procent efter att en intern utredning redogjort att kafékedjans operativa chef blåst upp försäljningssiffrorna för 2019. Muddy Waters, som har blankat Luckin, har tidigare även kallat bolaget för ett bedrägeri. Starbucks aktie var upp 3,8 procent.

Stanley Black & Decker har dragit tillbaka sin prognos för 2020, med motiveringen att pandemin kan komma att påverka resultaten. Bolaget uppger också att det minskar icke-nödvändig bemanning. Aktien var upp 3,8 procent.

Apotekskedjan Walgreens sjönk 6,3 procent. Bolagets intäkter och vinst för det gångna kvartalet kom in något bättre än analytikernas förväntningar. Walgreens varnade dock för att den finansiella påverkan av covid-19 ännu är osäker.

Den pressade flygplanstillverkaren Boeing har erbjudit anställda att frivilligt lämna bolaget med ett avgångsvederlagspaket. Boeings aktie sjönk 5,7 procent.

Walt Disney har uppgraderats till övervikt från tidigare neutral av Atlantic Equities. Aktien var upp 1,7 procent.

Zoom Video Communications uppgav att de dagliga användarna av företagets videokonferensteknik ökade till mer än 200 miljoner under mars. Den tidigare toppnivån var 10 miljoner användare. Bolaget har samtidigt fått kritik från flera håll för brister i säkerheten. Aktien var ned 11 procent.

Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen var upp 4 punkter till 0,62 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Valour