Olof Lundh om Viaplay: ”Svenska analytiker ska skämmas”

Fotbollsjournalisten Olof Lundh sågar den svenska marknaden för sporträttigheter, Viaplay – men även svensk affärspress. Däremot tror han att just de dyra engelska fotbollsrättigheterna kommer vara Viaplays eventuella räddningsplanka.
Olof Lundh om Viaplay: ”Svenska analytiker ska skämmas” - Namnlös design (8)
Olof Lundh. Foto: TT

Viaplay kollapsar idag på börsen efter nyheten att de ämnar ta in 4 mdr kr i en blandning av riktad nyemission och företrädare.

Olof Lundh, till vardags fotbollsjournalist på TV4, menar att den ”osunda” svenska marknaden för sporträttigheter borde genomskådats redan 2020 när de stora budstriderna om sporträttigheter var som hetast.

Exempel? ”Det enkla att Viaplay har 38 miljarder i fasta rättighetskostnader – i avtal skrivna i dollar och euro”, säger han.

”Analytikerna ska skämmas”, menar han.

Dyrt så in i Norden

Den nordiska marknaden är en av världens dyraste när det kommer till sporträttigheter, vilken Olof Lundh menar beror på en överetablering av aktörer på en för liten marknad. Men har skyller också delvis på EU.

Det tog 18 månader för EU att godkänna TV4:s köp av Cmore vilket ledde till en stress hos andra offensiva aktörer Discovery och Viaplay.

”Alla visste att TV4 skulle komma in med helt andra muskler”, säger Lundh.

Det var till exempel under den väntetiden som Viaplay, då NENT, tecknade ett rekordavtal med engelska fotbollsligan Premier League för rätten att sända fotbollsmatcher på den nordiska marknaden. Avtalet sträcker sig fram till 2028 och sägs vara värt 2 mdr euro.

”Premier League är räddningsplankan för Viaplay. Premier League kommer aldrig vilja säga upp avtalet, och det är faktiskt något som ändå drar in abonnenter”, säger Lundh.

”Sen kan de försöka bli av med Ronja Rövardotter, och allt vad det heter.”

Tror på VD:n

Olof Lundh tror dock att Viaplays VD, Jørgen Madsen Lindemann, är rätt person på plats på att städa upp i Viaplay och hantera sporträttigheterna, och pekar på dansken långa och framgångsrika karriär på MTG med ansvar just över sporten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.