Optionsmarknaden togs på sängen

BÖRSSPANING Ur ett perspektiv var måndagskvällens börsnedgång i USA den mest skrämmande för investerare under hela 2000-talet.

Efter ett börsfall på 2,1 procent i fredags pressades det breda amerikanska storbolagsindexet S&P 500 med ytterligare 4,1 procent under måndagshandeln.

Att kalla det senare för en historisk börskrasch blir dock fel procentuellt: S&P 500 stängde över 20 procent lägre för dagen på den ”svarta måndagen” den 19 oktober 1987.

Vad som däremot kvalar in i historieböckerna var måndagens dagsförändring på optionsmarknaden.

Det populära optionsindexet VIX är konstruerat för att spegla den förväntade volatiliteten i indexoptioner för de närmsta 30 dagarna i S&P 500. Förenklat uttrycker VIX marknadens betalningsvilja för att skydda sig mot kortsiktiga prisrörelser.

Från en stängning på relativt sansade VIX-noteringen 17,31 i fredags togs optionsmarknaden på sängen under måndagens session. Det skickade upp VIX till 37,32, enligt Yahoo Finance justerade stängningsnotering.

Som kan ses i nedanstående graf speglar VIX nivå kring 37 inte den panikstämning rådit på aktieoptionsmarknaden under händelser som den globala finanskrisen. Det speglar inte heller toppen av 2015 års ”flash crash” då tradingrobotar i marknaden löpte amok.

VIX. Stängningsnoteringar. 1999-12-31 – 2018-02-06. Källa Yahoo Finance.pngVIX stängningsnoteringar 1999-12-31 – 2018-02-06. Källa: Yahoo Finance

Vad som däremot gör gårdagens VIX-rusning speciell är dock att VIX fördubblades på en enda handelsdag.

Det var något som inte hade skett vid något tidigare tillfälle under 2000-talet så här långt.

 VIX dagsförändring 1999-12-31 – 2018-02-06. Källa Yahoo Finance.pngVIX dagsförändring 1999-12-31 – 2018-02-06. Källa: Yahoo Finance

Detta procentuella jätteskutt i VIX vittnar om börsinvesterare som fram till och med den gångna helgen var invaggade i en bedrägligt lugn syn på USA-börsernas nedsida. Det är inte så konstigt efter snart tio år med globala centralbanksstimulanser. Många aktörer i marknaden har helt anpassat sina mentala modeller och sina praktiska investeringsstrategier mot att dippköpa i uppåttrend.

Beteendet har belönats av att centralbankerna sedan finanskrisen gång på gång har gått in och förhindrat såväl regionala recessioner som fallissemang av svaga länkar i finanssystemet.

Huruvida VIX ska stänga ännu högre visar sig ikväll. Någonting gick dock sönder i dippköparnas tro redan under måndagskvällen.

 

Missa inga uppdateringar från Affärsvärlden Analys+. Följ oss på Twitter: @AFV_analysplus

Har du frågor eller synpunkter rörande tjänsten? Maila oss på: analysplus@affarsvarlden.seOBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.