Orange friar till Telia

Telia får skynda sig om bolaget ska få vara med och bygga de nya 3G-näten tillsammans med någon eller några av de som fått en licens. Under det första kvartalet i år kommer de viktigaste samarbetena att vara avtalade.

Orange friar öppet till Telia, något som betyder att förhandsspekulationerna kring ett samarbete mellan Investordominerade Hi3G och Telia inte ter sig så självklara längre.

Europolitan däremot tänker bara föra samtal om gemensam utbyggnad med de tre andra operatörer som fått licens.

Det framgår av en rundringning som Ekonomi24 gjort.

”Självfallet vill vi gärna samarbeta med Telia som har ett utbyggt nät av basstationer för GSM redan idag”, säger Eddy Grevelius, strategi och informationsansvarig på Orange Sverige. Bolaget har tagit hand om den licens som vanns av Bredbandsbolaget, Framfab och France Telecom.

”I utbyte skulle Telia kunna få agera virtuell operatör och köpa kapacitet hos oss”, säger Eddy Grevelius.

Under julledigheten har Orange fört enskilda samtal med respektive operatör. Frågan om att etablera något gemensamt ”forum” har ännu inte ventilerats.

”Det viktiga för oss är att komma igång så snabbt som möjligt för att få en överblick över vilka delar som vi ska bygga själva. Att vi bygger egna nät i storstadsregionerna står redan klart men hur det blir i övriga delar av landet är en öppen fråga. Men det kommer att stå klart om ett par tre månader.”

Så om Telia ska spela en aktiv roll i själva utbyggnaden så är det bråttom? ”Absolut, men vi ser som sagt gärna att Telia är med. Det stora värdet för oss ligger ju trots allt i att erbjuda tjänsterna. Nätet bygger vi bara för att försäkra våra kunder att vi kommer att kunna leverera de tjänster vi lovat att erbjuda.”

Kan det bli aktuellt att erbjuda Telia delägarskap i Orange nät? ”Det är en tidig spekulation och inget vi diskuterat. För närvarande berör alla samtal själva utbyggnaden av näten.”

Europolitans ansvarige för 3G-utbyggnaden Bo Johannisson har tagit det något lugnare under julhelgen, men räknar med att samtal om samarbeten kommer att ta fart nu.

”Under det första kvartalet måste vi vara klara”.

Vilken roll tror du Telia kan komma att spela?

”För vår del koncentrerar vi oss på att samtala med de tre andra operatörer som fått licens. Samtal med Telia blir då aktuellt först när vi fyra kommit överens”, säger Bo Johannisson.

Hi3G och Netcom med Tele2 är mer fåordiga och hänvisar till att tidigare intresse av att dela investeringar ligger fast. Netcom bekräftar bilden av att samtalen ska vara klara under det första kvartalet.

”Vi är tystlåtna så länge som vi inte har något konkret att berätta. Men vi räknar med att samarbeten kommer att sänka investeringskostnaden väsentligt”, säger Pontus Ekman, VD för Hi3G.

Pontus Ekman vill inte kommentera eventuella samarbeten med Telia över huvudtaget. Intressant att notera är att Hi3G förbundit sig att bygga ett väsentligt kraftfullare nät än Orange Sverige. Högre kostnad betyder att intresset att dela investeringen med Telia stigar, samtidigt som Oranges lägre utlägg kan göra det mer förmånligt för Telia att samarbeta med dem istället.

Hur långtgående samarbeten mellan de olika 3G operatörerna som kan bli aktuell är för tidigt att säga. Enligt avtalet med PTS får upp till 70 procent av nätutbyggnaden göras gemensamt. Samtidigt är tillstånden individuella vilket betyder att varje operatör måste erbjuda den teckning och signalstyrka som de utlovat i respektive ansökan, något som försvårar samarbeten.

Under fredagen, trettondagsafton, lämnar Telia in sin överklagan till Länsstyrelsen. Men det skrämmer inte 3G-operatörerna som säger sig ha räknat med att det ska ske överklaganden.

”Ska vi klara PTS täckningskrav måste vi börja sätta upp basstationer redan nu”, säger Eddy Grevelius.

Konsortiernaas investeringsplaner:

Hi3G belopp: 36 mdr kr, antal basstationer: 20 100

Europolitan: belopp: 27 mdr kr, antal basstationer: 20 000

Tele2: 18 mdr kr, antal basstationer: 10 200

Orange Sverige: 20 mdr kr, antal basstationer: 9 200

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.