Oregelbundet på börsen

Börsen väntas öppna med små rörelser på tisdagen. Förhandeln med terminer pekar på mycket små uppgångar.

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent högre, CAC 40 Index noterades 0,1 procent upp och DAX-terminen hade stigit med 0,1 procent.

Börserna i New York steg under måndagens handelssession efter att statistik visat på högre privatkonsumtion än väntat och AIG meddelat att det säljer sin asiatiska livförsäkringsverksamhet till Prudential för 35,5 miljarder dollar. ISM inköpschefsindex sjönk dock mer än väntat till 56,5 i februari, men var ändå fortsatt klart över 50-strecket, som utgör skiljelinjen mellan tillväxt och avmattning.

Dow Jones slutade 0,8 procent högre, vilket var ungefär i linje med vid europeisk stängning. S&P 500 ökade 1,0 procent och Nasdaq Composite steg 1,6 procent.

De asiatiska börserna hade blandad utveckling men övervägande uppgångar under tisdagen efter den bättre än väntade privatkonsumtionen i USA och data från Semiconductor Industry Association visat på ökad global halvledarförsäljning. Nikkei 225 stängde 0,5 procent upp.

Australiens centralbank, RBA, har höjt sin styrränta med 25 punkter till 4,00 procent. I Bloomberg News prognosenkät bland 19 bedömare väntade 14 att räntan skulle höjas med 25 punkter till 4,00, medan övriga fem trodde att räntan skulle lämnas oförändrad.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna med mindre förändringar i eftermiddag.

EU:s ekonomikommmisionär, Olli Rehn, sade på måndagskvällen att det är avgörande för Grekland att nå sitt underskottsmål för 2010 för att återupprätta landets förtroende. Vidare sade han att så fort som åtgärderna har annonserats och godkänts av EU bör de finansiella marknaderna ”vara övertygade” att Grekland kan tackla budgetunderskottet.

För svensk del har Deutsche Bank höjt rekommendationen för Swedbank till köp från tidigare sälj. Riktkursen har höjts till 77 kronor från tidigare 56 kronor.

SCA kan påverkas av en artikel i tisdagens upplaga av Dagens Industri om att det vindkraftsprojekt som bolaget driver tillsammans med norska Statkraft i Norrland kan komma att stoppas.

Tisdagens agenda är förhållandevis tunn. Från euroområdet presenteras klockan 11.00 prisstatistik i form av ett producentprisindex och ett snabbestimat av inflationen. PPI väntas enligt Bloomberg News prognossammanställning ha stigit med 0,6 procent i januari. Inflationstakten väntas uppgå till 0,9 procent i februari.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.