Orolig torsdagsbörs
Rörelserna var därmed betydligt mer dämpade jämfört med de börsfall som varit i både USA och Asien och index hölls uppe med hjälp av indextunga aktier som Ericsson, Nordea och Teliasonera.
Klockan 10.00 var OMXS30 0,3 procent högre till noteringen 632,2. Omsättningen uppgick till 2,5 miljarder kronor.
Börserna i New York föll tungt på onsdagskvällen på förnyad oro för ekonomin och hushållskonsumtionen efter att elektronikkedjan Best Buy sänkt sin helårsprognos samt förändringarna i finansdepartementets inriktning för Tarp-programmet (Troubled Asset Relief Program). Dow Jones backade för tredje dagen i rad och stängde 4,7 procent ned.
Nedgångarna accelererade efter att finansminister Henry Paulson på onsdagseftermiddagen meddelat att finansdepartementet överger sin tidigare plan att köpa problemtyngda bolånetillgångar från finansinstituten. I stället ska programmet inriktas på åtgärder som kan förbättra kredittillgången för hushåll.
Efter stängningen i New York kom ytterligare dåliga nyheter då Intel sänkte intäktsprognosen för det fjärde kvartalet. Bakom sänkningen ligger försvagad efterfrågan inom alla geografiska marknader och segment. Inom pc-industrin pågår en neddragning av komponentlagren som Intel beskriver som “aggressiv”. Aktien föll 7,1 procent i efterhandeln.
På de asiatiska börserna har den negativa utvecklingen fortsatt under natten i spåren av nedgångarna på Wall Street och efter att den minskade riskaptiten fått yenen att stärkas vilket tyngde de japanska exportbolagen. Nikkei 225 stängde 5,3 procent lägre.
Den bakomliggande faktorn till att Stockholmsbörsen höll emot var att flera av de indextunga aktierna vänt upp. Ericsson B steg med 1,2 procent till 51:90 kronor, Nordea ökade 1,4 procent till 64:20 kronor och Teliasonera steg 0,6 procent till 36:50 kronor.
Astrazeneca avancerade 0,9 procent till 339:50 kronor efter att bolaget meddelat att Seroquel XR/Seroquel har godkänts i Europa för nya indikationer avseende bipolär sjukdom. Preparatet fick i oktober motsvarande godkännande av FDA i USA. Vidare har Morgan Stanley höjt riktkursen för Astrazeneca till motsvarande 327 kronor, från tidigare 291 kronor.
Något sämre gick det för Swedbank A som tappade 1,2 procent till 62 kronor och SEB A som var 0,7 procent lägre till 68 kronor. I Estland, där SEB och Swedbank har verksamhet, sjönk BNP med 3,3 procent under det tredje kvartalet jämfört med motsvarande kvartal 2007. Analytiker hade väntat sig en nedgång med 1,9 procent.
Nibe steg 7,5 procent till 38:70 kronor efter att bolaget rapporterat ett resultat för det tredje kvartalet som var 28 procent bättre än SME-konsensus och även omsättningen överträffade förväntningarna.
På råvarumarknaden har oljan noterat ytterligare nedgång på torsdagen, och har för första gången på över 21 månader varit nere under 55 dollar per fat. Bland basmetallerna var det också nedgångar, zink och koppar tappade båda över 2 procent. Det satte sina avtryck i flera av råvarubolagen, PA Resources var 4,4 procent lägre till 17:20 kronor och Boliden sjönk 1,0 procent till 19:10 kronor.
Lundin Mining sänktes 3,4 procent till 10:10 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att på grund av det låga zinkpriset kommer gruvan Aljustrel placeras under “tillsyn och underhåll”. Samtidigt kommer zinkproduktionen från koppar/zinkgruvan Neves-Corvo att avbrytas fram till dess att zinkpriset återhämtar sig. Lunding Mining rapporterar dessutom i eftermiddag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.