Osäkerheten skingras
Köp. Doro har varit en följetong i Affärsvärlden sedan hösten 2009 då aktien fick sin första köprekommendation. Senaste analysen, från mitten av mars i fjol, mynnade ut i ett köpråd med riktkurs 59 kronor. Aktien rusade därefter till 78 kronor som högst i våras innan besvikelser fick aktien att backa till omkring 50 kronor som lägst.
Besvikelserna har huvudsakligen grundat sig i Doros affärsområde Care, i huvudsak uppbyggt genom förvärven av svenska Caretech respektive norska Tryghetssentralen. Tanken var att Doro med förvärven skulle rida på en trend där analoga trygghetslarm byts ut mot digitala. När Caretech tecknade ett ramavtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, såg allt mycket lovande ut.
Konkurrenten Neat överklagade dock ramavtalet, vilket kortsiktigt påverkade Doro negativt eftersom bolaget rustat för tillväxt. I spåren av detta tvingades Doro kring halvårsskiftet att sänka helårsprognosen till ett resultat något under fjolårets nivå. Något oroande är att Neat har ett samarbete med SOS Alarm, som till ägs 50 procent av staten och till 50 procent av SKL. SOS Alarms historik visar på lövtunna marginaler, så om bolaget tillsammans med Neat skulle lyckas bli en betydande spelare på marknaden för trygghetslarm finns risk för prispress.
När det i förra veckan blev klart att förvaltningsdomstolen avslagit Neats överklagan fick Doro-aktien rejäl fart och steg med över 7 procent på bara en dag. Neat har tre veckor på sig att överklaga till kammarrätten. Enligt Doros vd Jérôme Arnaud har kommuner möjligheten att upphandla trygghetslarm utanför SKL:s ramavtal, något ledningen redan ser tendenser till.
Även om viss osäkerhet kvarstår talar det mesta för att Doro bara upplevt en tillfällig svacka. Hur mycket Doro hinner ”ta igen” före årsskiftet är svårt att avgöra, men nästa år kan bolaget börja realisera tillväxtpotentialen inom Care på allvar. Enligt ett direktiv från Post- och telestyrelsen ska de analoga trygghetslarmen i Sverige ha bytts ut före utgången av nästa år. Förhoppningen är sedan att Doro med trygghetslarmen, precis som varit fallit med seniormobilerna, ska lyckas göra en nordisk framgång till en global framgång.
Parallellt med att det äntligen ser ut att lossna inom Care-affären fortsätter Doros kärnaffär med mobiltelefoner inriktade på seniorer att växa. Exklusive förvärvet av norska Tryghetssentralen ökade såväl koncernens omsättning som orderingång med 14 procent under första halvåret, och då är den svaga utvecklingen inom Care i Sverige inräknad. Ett litet orosmoln är att Doro valde att inte förnya avtalet med en stor kund på grund av prispress inom de enklaste mobiltelefonerna. I ljuset av den utvecklingen är det positivt att försäljningen av smartphones fortsätter att öka. Första halvåret stod de för 21 procent av omsättningen, upp från 13 procent i årstakt.
Vid kurs 62,75 kronor värderas Doro till knappt 1,5 miljarder. Addera nettoskulden på nära 200 miljoner och rörelsen värderas till cirka 1,7 miljarder. I förhållande till rörelseresultatet de senaste tolv månaderna på 102 miljoner ger det ev/ebit på nära 17. Det senaste året har emellertid tyngts av flera engångseffekter, varför en sådan jämförelse inte är rättvis. Bra fart i kärnverksamheten och en återgång till tillväxt inom Care, där lönsamhetspotentialen är högre, talar för att Doro bör nå åtminstone 7 procents rörelsemarginal nästa år. Vid årsskiftet kommer aktien då handlas kring ev/ebit 10–11 på vår prognos för nästa år. Det är billigt i absoluta termer för ett bolag med en solid tillväxthistorik och goda framtidsutsikter, och det är riktigt billigt relativt hur snabbväxande småbolag värderas på börsen för närvarande. Aktien borde ha goda förutsättningar att åter nå 78 kronor inom ett år. Köp.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.