Östeuropa pressar priserna
Årets tabell över utvecklingen för Sveriges teknik- och industrikonsulter under 2005 kan sammanfattas med ett ord: Högkonjunktur. Omsättningen för landets 60 största konsulter växte med i genomsnitt 11 procent i fjol samtidigt som vinstmarginalerna fortsatte att öka. Teknikkonsulterna med inriktning på byggmarknaden profiterade starkt på boomen för bostadsbyggandet och större infrastrukturprojekt.
Den starka trenden har även fortsatt i år. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Svensk Teknik och Design, STD räknar med att lägenhetsbyggandet är nära sin topp och att i stället fabriks- och kontorsbyggen kommer att ta fart. I den senare kategorin är uppdragen både komplexare och lönsammare. Under 2006 och 2007 kommer det fortsatta arbetet med projekt som Norra Länken och Citybanan i Stockholm ytterligare spä på faktureringen. Efter en långsam återhämtning är även industrikonsulterna på väg till sin gamla form. Enligt STD är det framförallt utlandsuppdrag som ger draghjälp.
Branschens omsättningsökning under 2005 är till skillnad från tidigare år till stor del organisk. Stora strukturaffärer lyste med några få undantag med sin frånvaro i fjol. Ett sådant undantag var Rejlers som tack vare ett storförvärv i Finland ökade sin försäljning med hela 43 procent. Bolaget är på god väg att nå sitt omsättningsmål på en miljard kronor och 1 000 anställda år 2010.
Under 2006 tog konsolideringen i branschen på nytt fart. ÅF köpte i maj Benima av Teleca för en halv miljard kronor. Förvärvet stärker ÅF:s position inom automation och industriell IT. Under sommaren köptes danska Carl Bro av holländska Grontmij för 1 miljard danska kronor. Brittiska LogicaCMG:s bud på WM-data i augusti har i skrivande stund satt fart på rykten om en försäljning av Caran som ingår i WM-data men som aldrig blivit en integrerad del i koncernen. Vinstmarginalen för branschen klättrade under 2005 till sex procent. En siffra som med tanke på det starka uppdragsläget borde ha varit högre.
– Resultatförbättringarna kommer i första från effektivitetshöjningar och endast marginellt från prishöjningar, säger Bengt O. Andreasson, branschanalytiker på STD.
Effektivitetshöjningen speglas i rekordhög beläggning både 2005 och 2006. Genom övertid, mindre frånvaro och att exempelvis lägga konferenser på helger försöker företagen pressa ut så mycket som möjligt av befintlig personal. Efter tidigare kraftiga neddragningar har arkitekter och industrikonsulter visserligen börjat rekrytera personal men den stora vågen av nyanställningar har hittills uteblivit. Förvånande med tanke på att debiteringsgraden, den tid konsulterna kan ta betalt för ökat med några procentenheter till en toppnivå på 75 procent (uppskattat branschsnitt).
Bolagen anställer inte i Sverige utan utomlands och satsar i stället på att expandera österut. Företag som Sweco och ÅF har på senare år konsekvent satsat på att bygga upp en plattform för tillväxt i Östeuropa. Uppbyggnaden har dels skett via förvärv av finska bolag med goda affärsförbindelser till öst men också via direkta förvärv av östeuropeiska bolag. Sweco förvärvade under 2005 den ryska miljökonsulten Lenvodokanalproekt. Under 2006 slogs dotterbolaget Sweco Eesti och Eesti Proekt samman och bildade därmed Estlands största teknikkonsultbolag. I juli i år blev Sweco genom köpet av LSPI även störst i Litauen. Även ÅF tycks ha identifierat Östeuropa som en framtidsmarknad. I början på 2006 slog bolaget till med att köpa finska Enprima med etableringar i Baltikum och Ryssland.
Expansionen österut är i första hand ett sätt att komma in på nya tillväxtmarknader. Framöver kan satsningen även få betydande effekter på den svenska marknaden. Etableringar i öst innebär nämligen i praktiken att svenskarna får tillgång till konsulter med betydligt lägre löner och som i framtiden kan komma att användas som ett konkurrensmedel vid tävlan om uppdrag i Sverige. En sådan utveckling kan komma att ta fart när marknaden vänder ner, spår Bengt O Andreasson. Inbrottet av låglönekonsulter kan komma att leda till en successivt ökande prispress på den nordiska marknaden. Branschens hopp om att komma i kapp andra konsulters debiteringsnivåer tycks därmed förbli just ett hopp.
TORBJÖRN ASKMAN
torbjorn.askman@affarsvarlden.se
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.