Över 100 bolag har ändrat sina utdelningsförslag

Fram till lunchtid i måndags hade för svenskt vidkommande totalt 100 bolag hittills dragit tillbaka, senarelagt eller minskat sina utdelningar på grund av coronapandemin och dess effekter på ekonomin och bolag.
Över 100 bolag har ändrat sina utdelningsförslag - pengar-pensionar-ekonomi-700_binary_6961273.jpg

Det framgår av en sammanställning som kommunikationsrådgivaren Fogel & Partners har gjort.

Sedan den 19 mars har 80 företag kommunicerat en negativ påverkan eller en vinstvarning, medan 25 företag har kommunicerat en neutral guidning. 50 företag har aviserat kostnadsbesparingar medan alltså 100 företag har minskat utdelningen på ett eller annat sätt.

“Under andra halvan av mars ökade antalet bolag som ändrat sina utdelningsförslag drastiskt, för att de senaste dagarna ha minskat lite. Många bolag har helt dragit tillbaka sitt utdelningsförslag, men den senaste veckan har fler bolag skjutit fram sina beslut”, noteras det i sammanställningen.

Många bolag hänvisar till den osäkerhet som sjukdomen covid-19 skapar, proaktiva åtgärder samt pandemins påverkan på bolagens egen verksamhet. Svårigheterna att förutspå effekterna av covid-19 nämns även som en orsak. Flera bolag lyfter samtidigt fram att de fortfarande har en stark finansiell situation, trots det indragna utdelningsförslaget.

Ett antal bolag har även kommunicerat att planen är att vid en extrainsatt stämma senare under 2020 klubba igenom utdelningen, om marknadsläget stabiliserats, konstateras det.

Under tisdagen har ytterligare en rad bolag ändrat sina utdelningsförslag, däribland Industrivärden, Sandvik och Peab.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.